Maturski specijal, prvi dio: Mala matura – savjeti i smjernice za djevojčice

Primjer loše odabrane frizure

Dragi čitaoci, došlo je vrijeme da se pozabavimo jednom od najaktuelnijih tema za ovaj vremenski period, posebno važan za svršene osnovce i srednjoškolce. Šta reći – matura je pred vratima!

Među maturantima vlada prava histerija u želji da zasijaju u najboljem svjetlu. Najveća greška koju možete učiniti je da se vodite pravilom da je sve dozvoljeno. Istina je da je matursko veče događaj gdje trebate zasijati, ali bi bilo poželjnije da to učinite po osnovnim modnim pravilima.

Počeću sa osnovcima. Potrudiću se da vam što jednostavnije predočim smjernice koje će vam pomoći da budete itekako zapaženi, ali da se, u isto vrijeme osjećate lijepo u svojoj koži.

Mnogim osnovcima je matursko veče ujedno i prvi izlazak i, po mom mišljenju, veća histerija vlada među njima, prilikom koje se čine katastrofalne greške, koje ćemo u nastavku opisati.

Primjer lijepe maturske frizure

Počinjemo od frizura. Mnoge mlade maturantkinje već na ovome posrnu. Konkretno – groteskne, torta, Bečka opera frizure – ne nikako! Prvo što je takav tip frizura ostao zakopan u osamdesetim, drugo što je to apsolutnio neprikladno za vaš uzrast. Djevojke, elegantna punđa (klasična ili spuštena) stilizovani konjski rep, isfenirana i blago uvijena kosa će biti sasvim dovoljna. Osim sto će istaći vasu lepotu i mladost, spasiće vas podrugljivih pogleda i komentara. Ko još želi da izgleda 15 godina starije?

Kada je rec o šminki, trudite se da vašoj šminkerki date smjernice da idete u „natural look“ pravcu (napomenuću da će u sklopu članka biti i slike/tutorijali da biste se lakše snašli). Ne trebaju vam prenaglašene obrve, jaka šminka (konkretno ruževi, sjenke i vještačke trepavice). Ukoliko, ipak, želite da vaša šminka bude naglašenija, „povucite ručnu na vrijeme“. Tanka je linija izmedju naglašenije šminke i „transvestit“ izgleda. Zapamtite – vi ste djevojke, a ne sredovječne usedjelice.

Nemojte izabrati ovakvu haljinu…

Dolazimo do najvažnijeg dijela ovog članka: do onog dijela koji kod vas izaziva najveću histeriju „ŠTA DA OBUČEM, KAKAV ĆU NAKIT, KAKVE CIPELE DA UZMEM UZ OVU HALJINU?“. Devojke, s obzirom da ste svršene osnovke, ponoviću još jednom: poštujte modna pravila koja se tiču vašeg uzrasta. Prvo i osnovno – ŠTIKLA VAM NIJE POTREBNA. Da se ne uvrijedite u startu, ogradiću se – mnoge od vas u životu, do mature, nisu provele u takvim cipelama ni pet minuta. Zanemarićemo činjenicu da ćete gotovo sigurno hodati u njima kao čaplje. Biće vam neugodno i neudobno i vaše matursko veče će u startu biti osuđeno na propast. A možzete, ne daj Bože, završiti i u gipsu. Otvorite svoj um i prihvatite alternativu. Za vaše godine i uzrast (ukoliko ne želite „smart casual“ varijantu, o tome će biti riječi) su najpoželjnije baletanke, rimljanke, danas dostupne u mnogim varijantama i bojama. O tome da li su to varijante u boji ili metalik ili silver varijanti, odlučujete samo vi. Takvu obuću možete kupiti u mnogim buticima, sve zavisi od vašeg budžeta. Ukoliko su vam: Zara, Mango ili Aldo preskupi (ne mora da znači jer ovi brendovi uvek nude odlične pogodnosti u vrijeme matura), traženi model možete naći i u obližnjem butiku. Zapamtite, brend ne igra toliku ulogu, koliko je važan materijal i kvalitet obuće i naravno, udobnost. Ipak ćete biti satima u njima.

… u ovakvoj haljini ćete izgledati elegantno i pristojno

Pored cipela, najvažnija je haljina/kombinezon (šta biste već zeljeli da obučete). Oko maturske haljine se sve vrti. Ona je vas potpis te večeri, glavni pokazatelj vašeg stila i ukusa. I što je logično, na nju morate posebno obratiti pažnju. Prvo i osnovno (osnovci upamtite) haljina NE SMIJE biti iznad koljena, golih ramena, leđa, o dekolteu neću ni da pričam. Zamoliću vas da inspiraciju ne tražite u starletama i rijaliti zvijezdama. Koliko god mislili da su te ličnosti kul – varate se. Naprotiv, takve persone su sinonim za loš ukus i vulgarnost. S obzirom da živimo u eri Instagrama, iskoristite tu platformu na najbolji mogući način (za svaki slučaj, linkove ću ostaviti u dnu članka) za pronalazak ideja. Haljine u stilu grčkih boginja ako ste samouvjereni. Ako ste romantična duša to može biti lepršava suknja u kombinaciji sa košuljom u pastelnim bojama i rimljankama. Ukoliko preferirate klasiku to mogu biti haljine sa širokim bretelama u neutralnim bojama, koje možete „presjeći“ salonkama i torbicom u nekoj boji (plava, žuta, crvena, izbor je na vama). I ne plašite se, jedno od osnovnih modnih pravila glasi da neutralne nijanse se slažu uz sve. Svi moji savjeti koji se tiču ovih varijanti se odnose i na kombinezone, kombinacije suknja/košulja, košulja/pantalone. Nepisano modno pravilo je da haljina nije modni imperativ za važne događaje. Naravno da biste trebali biti eleganti, ali isto tako se možete „poigrati“ i sa ovim varijantama. Zašto ne biti drugačiji? Vašim roditeljima bi vjerovatno bio problem obezbijediti novac, jer ovo ipak sve košta. Ali opet ću ponoviti, sve ovo možete obezbijediti za mali novac, samo biste trebali biti kreativni. Ne morate pljačkati benzinsku pumpu da biste došli do novca npr. Pored navedenih brendova kao što su Zara, Mango; H&M, C&A itd. ako ste istraživačkog duha, tražene odjevne komade možete pronaći i u lokalnim buticima po niskim cenama. Takođe, ukoliko poznajete dobrog krojača, možete i sašiti svoj odjevni komad za malo novca, što bih preporučio.

I najvažnije – neka vaša maturska kombinacija bude isključivo sa vašim pečatom. Dovoljno ste zrele da možete da zaključite sta vam najljepše stoji. Još ako usvojite barem 20% ovih savjeta, možete očekivati apsolutni pogodak.

Instagram – fashionclimaxx2/ lifestylecatcher/ promdresses

Leon Talley