Počelo je

izbori_karikatura_1Počelo je. Još jedna predizborna kampanja se zahuktava pred našim očima. Ovo je još jedna prilika da odmorimo od svega jer, u narednih mjesec dana – nema problema. Nezaposlenost je u drugom planu, potrošačke korpe miruju (napunićemo ih uskoro, samo da prođu izbori), a naša zemlja može mirno da spava. Sitni kriminalci se, tu i tamo, spomenu, istina, ali i to će proći, samo da izaberemo prave, poštene ljude da se obračunaju s njima. Istina, mržnja i netrpeljivost su malo u porastu, ali tu su „naši“ da nas zaštite.

Sve je to odlično, idila, reklo bi se, samo, ima tu jedan problem. Onaj osjećaj da će sve da se nastavi po starom poslije izbora (bez obzira na rezulate) nikako da me ostavi na miru. To je isti onaj osjećaj koji mi govori i da će se svađe i podjele nastaviti i do narednih izbora, pa onda opet do sljedećih, pa do nekih novih i sve dok se stvarno ne dogodi jedan od onih smakova svijeta koji se stalno predviđaju.

Ko zna? Ako se smak i dogodi, možda ćemo do tada biti toliko napredni da ćemo u svemir lansirati brodove sa političarima u potrazi za nekim novim svijetom na kojem bi oni mogli lijepiti svoje plakate i bilborde. Možda bi smak stvarno predstavljao kraj svijeta, ali ne i kraj odborničkih klubova. Naravno, besmisleno je polagati nade u nešto takvo. Ostaje mi da čekam i da se, u dokolici, igram misaone igre u kojoj se pokušavam prisjetiti nekog od poznanika koji nije ni na jednoj odborničkoj listi.

Čika Avejk