Da li znate kada su zabilježeni najveći vodostaji rijeke Drine?

Krajem prethodne i početkom ove godine Drina je uslijed obilnih padavina i naglog topljenja snijega, uzrokovanog porastom temperatura, došla do protoka koji je bio neuobičajeno visok za ovo doba godine. Tokom istorije zabilježeno je nekoliko velikih poplava, a nekih se svi dobro sjećamo. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na neke od najviših vodostaja rijeke Drine.

Read more

Vijek od smrti Živojina Mišića

Danas se navršava tačno sto godina od smrti čuvenog srpskog generala i vojvode Živojina Mišića. Svakako najpoznatiji i najslavniji trenutak u vojničkoj karijeri vojvode Mišića, koja je trajala više od četiri decenije, bila je pobjeda u Kolubarskoj bitki, kada je u skoro beznadežnoj situaciji preuzeo komandu nad Prvom armijom od ranjenog Petra Bojovića i genijalnom taktikom za svega nekoliko sedmica u potpunosti porazio austro-ugarsku vojsku. Ono što je zanimljivo, pomenuti vojvoda Bojović je, takođe, preminuo na današnji dan i to 1945. godine.

Read more

Odložena treća vezana utakmica KK Bratunac TRB! Kako dalje?

Zvanično je odložena i treća uzastopna utakmica KK Bratunac TRB u košarkaškoj Ligi BiH. Predstojećeg vikenda bilo je planirano da bratunački klub ugosti HKK Zrinjski, šampiona iz 2018. godine. Međutim, to se neće desiti, jer je nekoliko igrača mostarskog tima i dalje zaraženo koronavirusom, a Bratunac je pristao da se meč odgodi.

Read more

Vječita dilema: Da li izabrati zanimanje koje volite ili ono sa kojim ćete lakše do posla?!

Jedan od ključnih životnih izbora jeste koje zanimanje izabrati, a vječita dilema je da li se opredijeliti za nešto što vas ispunjava i što volite ili za nešto što će vam olakšati dobijanje posla. Naravno, u nekim situacijama moguće je obuhvatiti oba zahtjeva, ali je to rijedak slučaj.

Read more

Razvoj govora

Često se postavlja pitanje da li je razvoj govora unutrašnji proces, biološki određen proces ili se razvija uticajem okoline.  Veoma važnu ulogu u razvoju govora pored bioloških preduslovaima i socijalna sredina djeteta, odnosno majka. U zavisnosti od toga koliko vremena provodi sa djetetom, koliko mu je posvećena može značajno da utiče na razvoj njehovih jezičkih sposobnosti.

Read more