Košarkaški rekordi: Ko je u meču Kupa šampiona postigao 99 poena, a ko na NBA meču 100?

Vraćamo se sa rubrikom ,,Da li ste znali“ i danas vas vodimo u svijet košarkaških rekorda. Saznaćete ko su najbolji strijelci u istoriji NBA lige, Evrolige, FIBA Evrolige, odnosno nešto ranije Kupa šampiona, ko je postigao najviše koševa na jednom meču, za koga se smatra da je postigao najviše poena u karijeri i još neke činjenice.

Read more

Osamdeseta godišnjica početka Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji

Danas se navršava tačno osam decenija od napada nacističke Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju. U ranu zoru 6. aprila, bez objave rata, njemački ,,Luftvafe“ je zasuo bombama veliki broj gradova, a krenula je i invazija kopnenim putem. Na meti bombardera je naročito bio Beograd, gdje je stradalo oko 10.000 ljudi, a gađani su i Niš, Leskovac, Novi Sad, Banja Luka, Sarajevo, Mostar…Pored ljudskih žrtava u Beogradu je uništen i veliki dio kulturne baštine, naročito Narodna biblioteka Srbije sa stotinama hiljada knjiga.

Read more

Pančićeva omorika – najpoznatija endemska vrsta naše regije!

Endemske vrste biljaka i životinja su one koje su karakteristične samo za jednu manju geografsku oblast. Zbog promjena koje je planeta doživljavala kroz istoriju ove vrste, ili vrste iz kojih su se razvile, gubile su svoja staništa i opstale samo tamo gdje im uslovi u potpunosti pogoduju. U našoj regiji najpoznatija endemska vrsta je Pančićeva omorika. Njeno stanište obuhvata srednji tok Drine – od Višegrada do Bajine Bašte, sa obje strane rijeke, uz nekoliko manjih rejona u okolini Foče, Ustiprače i Prijepolja. Zaštitni je znak dva nacionalna parka, NP ,,Tara“ u Srbiji i NP ,,Drina“ u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. Takođe, raste i u rezervatu Pančićeve omorike ,,Tisovljak“ kod Milića.

Read more

Da li znate kada su zabilježeni najveći vodostaji rijeke Drine?

Krajem prethodne i početkom ove godine Drina je uslijed obilnih padavina i naglog topljenja snijega, uzrokovanog porastom temperatura, došla do protoka koji je bio neuobičajeno visok za ovo doba godine. Tokom istorije zabilježeno je nekoliko velikih poplava, a nekih se svi dobro sjećamo. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na neke od najviših vodostaja rijeke Drine.

Read more

Vijek od smrti Živojina Mišića

Danas se navršava tačno sto godina od smrti čuvenog srpskog generala i vojvode Živojina Mišića. Svakako najpoznatiji i najslavniji trenutak u vojničkoj karijeri vojvode Mišića, koja je trajala više od četiri decenije, bila je pobjeda u Kolubarskoj bitki, kada je u skoro beznadežnoj situaciji preuzeo komandu nad Prvom armijom od ranjenog Petra Bojovića i genijalnom taktikom za svega nekoliko sedmica u potpunosti porazio austro-ugarsku vojsku. Ono što je zanimljivo, pomenuti vojvoda Bojović je, takođe, preminuo na današnji dan i to 1945. godine.

Read more

Odložena treća vezana utakmica KK Bratunac TRB! Kako dalje?

Zvanično je odložena i treća uzastopna utakmica KK Bratunac TRB u košarkaškoj Ligi BiH. Predstojećeg vikenda bilo je planirano da bratunački klub ugosti HKK Zrinjski, šampiona iz 2018. godine. Međutim, to se neće desiti, jer je nekoliko igrača mostarskog tima i dalje zaraženo koronavirusom, a Bratunac je pristao da se meč odgodi.

Read more