Zemlja se sve brže i više zagrijava: Ova godina rekordna po količini ugljen-dioksida u atmosferi

03.10.2016 Piše: 88fuhu

Dvije zemlje koje su najveći zagađivači zraka, SAD i Kina, prošlog mjeseca potpisali Pariski sporazum kojim su se obavezale smanjiti emisiju gasova kojim ljudi djeluju na Zemljin efekat staklenika, stanje se nije poboljšalo.

Štaviše, gotovo sigurno glavni cilj sporazuma kojim se želi očuvati život na Zemlji neće biti ispunjen,

Naime, čovječanstvo se nada da se do 2.100. godine prosječna temperatura na našoj planeti neće povećati za 2 stepena celzija.

Već ove godine oboreni su mnogi rekordi kada su u pitanju prosječne mjesečne temperature, no ono što mnogo više treba da nas zabrine je količina ugljen-dioksida u atmosferi.

Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA) je danas iznijela alarmantan podatak da u septembru nijednog dana količina ugljen-dioksida nije pala ispod 400 čestica po milionu čestica (ppm). Inače je septembar mjesec u kojem je najmanja količina ugljen-dioksida u atmosferi.Ova godina će biti upamćena po tome da smo počeli živjeti u vremenu sa više od 400 ppm ugljen-dioksida, a posljednji put u atmosferi bilo ovoliko ugljen-dioksida prije tri do pet miliona godina, prije nego što se savremeni čovjek pojavio na planeti.

"U novembru ćemo vjerovatno probiti i granicu od 410 ppm", tvrdi Ralph Keeling, profesor na Okeanografskom institutu u Scrippsu.

U predindustrijskom dobu nivo ugljen-dioksida je bio oko 280 ppm, što znači da se od kraja 18. stoljeća nivo ovog izuzetno štetnog gasa povećao za 43 posto do danas. Posljedica toga je zagrijavanje naše planete deset puta veće od normalnog.

Da Zemlja nije oko 72 posto sačinjena od okeana, stanje bi bilo još gore i vjerovatno ne bi postojali uslovi za život na njoj. Okeani "upijaju" većinu ugljen-dioksida, a kada bi ga vratili nazad u atmosferu, Zemlja bi se zagrijavala 360 puta brže.

Ugljen-dioksid koji proizvodi čovjek jeste gas koji najviše doprinosi zagrijavanju planete, najviše sagorijevanjem fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta i gas.