Završena konstrukcija najvećeg teleskopa Džejms Veb

05.11.2016 Piše: 88fuhu

dzejms_vebZavršeno je konstruisanje teleskopa Džejms Veb, koji je od danas preuzeo titulu najvećeg teleskopa ikad napravljenog.

Kada bude lansiran u svemir u oktobru 2018. godine, biće stacioniran u Lagrandžovoj L2 tački u sistemu Sunce-Zemlja, otprilike 1,5 miliona km od Zemlje.

Trenutno najmoćniji teleskop u orbiti oko Zemlje na oko 500 km je Habl, koji je lansiran 1990. godine i pomoću kojeg su pronađena mnoga otkrića.

Hablov prečnik je 2,4 metra, a površina mu iznosi 4,5 kvadratnih metara. U poređenju s njim Džejms Veb izgleda ogromno, sa prečnikom od 6,5 metara i površinom od čak 25 kvadratnih metara pa će zato teleskop koji su napravili NASA, ESA i Kanadska svemirska agencija moći da "zaviri" mnogo dalje u svemir.

Tačnije, pomoću Džejmsa Veba ćemo moći da gledamo u prošlost čak do nastanka zvijezda i prvih galaksija pre 13,5 milijardi godina, što će nam pomoći da bolje razumijemo nastanak svemira.

Konstruisanje teleskopa Džejms Veb je počelo 1996. godine, a danas je kompletiran u Nasinom svemirskom centru Godar u Merilendu.

Prije nego što teleskop bude montiran na štit veličine teniskog igrališta koji će "nositi" instrumente i štititi ih od solarne radijacije, Džejms Veb će morati da prođe kroz seriju testova, među kojima će biti testovi izdržljivosti prilikom lansiranja i kriogenski testovi zbog temperature od minus 220 stepeni celzijusa u L2 tački.

Teleskop će u Zemljinu orbitu poslati evropska raketa Arijana 5, a čitav projekat košta blizu devet milijardi dolara.