Tražite posao u Srebrenici i Bratuncu? Podijelite s nama vaše iskustvo!

27.03.2023 Piše: urednik
Izvor: pixabay.com

Da li ste među onima koji su ostvarili dobre rezultate tokom školovanja, a ipak, ne mogu da nađu posao? Da li znate mlade ljude koji, iako aktivno traže, ne mogu da nađu posao u struci? Ili one koji ne mogu da nađu bilo kakav posao? Podijelite s nama svoju priču!
 

Nezaposlenost, a posebno mladih, jedan je od ključnih problema na području Srebrenice i Bratunca. Iako tokom posljednjih mjeseci nema značajnijih promjena broja nezaposlenih na području ovih opština (broj novozaposlenih na mjesečnom nivou bude zamjenjen novim prijavama na biroe za zapošljavanje, u orijentaciono istom broju), mali je broj novozaposlenih koji posao nađu na području vlastite opštine, a posebno u realnom sektoru. Ponuda radnih mjesta je izuzetno siromašna, najveći broj mladih ljudi ne zna gdje da nađe pouzdane i redovne informacije o postojećoj ponudi radnih mjesta na lokalnom nivou. Mladi se žale na stranačko zapošljavanje, netransparentan odabir kandidata, nepotizam, diskriminaciju, korupciju, ali i uslove rada koje nude poslodavci. Sa druge strane, poslodavci smatraju tražioce posla uglavnom neadekvatno pripremljenim za tržište rada. Oni tvrde da posla ima, ali da nema radnika koji bi ga radili.

 

Popunjavanjem ovog upitnika ćete nam pomoći da doprinesemo boljem razumjevanju poslodavaca i mladih koji traže posao: da li posla ima i kako do njega?

 

Pozivamo mlade, nezaposlene, ali i sve one koji imaju iskustvo u vezi sa ovom temom, da podijele svoju priču ili razmišljanje sa nama, kako bismo doprinijeli aktuelnom istraživanju o poslovnim prilikama za mlade na području Srebrenice i Bratunca.

 

U nastavku pogledajte više informacija o tome kako da učestvujete.

 

Ključne stvari koje želimo da znamo:

· Kako se informišete o ponudi poslova?

· Da li dobijate povratnu informaciju o svojoj aplikaciji za posao?

· Da li su procedure selekcije kandidata jasno definisane? Koliko su transparentne?

· Koliko poslodavci ulažu napora u privlačenje kandidata?

 

Popunjavanje upitnika traje 3 minute. Obavezujemo se da nećemo iznositi dokumente, imena niti konkretne primjere bez prethodnog pristanka izvora. Vaši odgovori su sigurni i enkriptovani, naša namjera je da ukažemo na sistemske probleme.

 

Kako učestvovati?

Da biste s nama podijelili svoje iskustvo, molimo Vas da popunite ovaj obrazac. Možete nas kontaktirati i putem e -pošte: office@prijateljisrebrenice.org, ili putem društvenih mreža: FB: @upsmedia