Tema dana, 29.8. - Gost Momčilo Cvjetinović, direktor SŠC Srebrenica

29.08.2019 Piše: admin

Ovih dana aktuelna je priča o početku nove školske godine, tako da smo i današnju emisiju „Tema dana“ posvetili početku školske 2019/2020, ovog puta u SŠC Srebrenica. Naš gost bio je Momčilo Cvjetinović, direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica.

„Mi smo ove godine imali negdje oko 87 učenika po prijedlogu plana upisa, međutim, prijavilo se 132 učenika, što je rekordan broj u odnosu na poslijeratni period.

Zbog ograničenog broja, mi smo zatražili od Ministarstva i dobili dozvolu o proširenju odjeljenja sa 26 ili sa 20 na 32 učenika. Tražili smo novo odjeljenje, imali smo sve uslove, ali nismo dobili dozvolu, ali eto, i ovo je dobro, tako da je kod nas u prvi razred upisano 122 učenika. U odnosu na 67 učenika, koliko ih je završilo četvorogodišnje školovanje, to je dosta veći broj učenika. Mi se polako približavamo toj brojci od 400 učenika, što će našu školu svrstati u srednje po veličini u RS, i to je jedan značajan uspjeh, i na naki način priznanje i povjerenje roditelja i učenika za rezultate naše škole.

S druge strane, tolika zainteresovanost učenika leži i u činjenici da nudimo perspektivna zanimanja, kao što znate, mi imamo gimnaziju, opšti smjer, zatim struku zdravstvo, gdje vlada najveće interesovanje – farmaceutski tehničari i medicinski tehničari, u struci poljoprivreda su prerađivači hrane kao i prošle godine“, rekao je Cvjetinović, za početak našeg razgovora.

Ove godine u SŠC Srebrenica organizovan je upis i za jedno novo zanimanje – frizer.

„Mi živimo u malim mjestima – Srebrenica, Bratunac, Ljubovija, sve su to mala mjesta, i ukoliko ne ponudimo raznovrsnost, roditelji će djecu na školovanje poslati u veće gradove, a dijete kada tamo ode obično tamo i ostane. Tako da u tom pogledu imamo i obavezu, a i ljudski je omogućiti ljudima različita zanimanja. I Bratunac i Srebrenica i Ljubovija nude različita zanimanja, tako da učenici u našoj okolini zaista imaju jedan dobar izbor.

Što se tiče našeg novog smjera, vladalo je veliko interesovanje, preko 23 učenika su se prijavila, a upisan je 21 učenik, i na taj način smo pokazali da svake godine naše aktivnosti na uvođenju novih zanimanja daju opravdanja. Ipak, to sve prate neki, da tako kažemo, problemi i zato je našoj školi neophodna značajnija podrška lokalne zajednice, odnosno opštine, i moram reći da u tom smislu donekle imamo razumijevanja. Novi smjer znači da moramo opremiti barem jedan kabinet za frizere, a to je vrlo skupo. I na ovim prostorima je teško nabaviti odgovarajuću opremu, ali borimo se i uspjećemo do nekih razumnih rokova opremiti kabinet koji će zaista biti po najsavremenijim standardima“, dodao je direktor SŠC Srebrenica.

Đaci i profesori će u novu školsku godinu ući i sa novim radijatorima.

„Mnogo drugih radova prati uspješan početak školske godine, to su građevinski, zanatski i drugi radovi, saniramo štete koje su nastale, u materijalnom smislu smo imali i prošle godine mnogo štete, oko 5.000 maraka.

Moram da se zahvalim Vladi Bugarske, od kojih smo dobili 58 novih radijatora, u iznosu od oko 4.000 evra, tako da od preko 100 radijatora koliko imamo u školi, nešto oko polovine ćemo sanirati. Moram da zahvalim i lokalnoj upravi i načelniku, dobili smo 30 novih stolica, 15 stolova i tri table. Očekujemo saglasnost Vlade Bugarske i njihove ambasade na još jedan projekat koji se tiče sanacije unutrašnje stolarije, čekamo saglasnost jer su nam oni prije nekog vremena dali 5.000 evra za sanaciju podzemnog cjevovoda za grijanje, pošto se to odužilo, mi smo uradili to sami, pa smo mi ta sredstva preorjentisali i na ovaj način ćemo imati jedan objekat koji je poprilično funkcionalan. Ako na ovo dodamo da su nam svi profesori verifikovani, da se nastava održava u najboljem redu, da postižemo solidne i dobre rezultate na raznim takmičenjima, mislim da su uslovi za školovanje u SŠC Srebrenica izuzetno dobri“, rekao je, između ostalog, naš sagovornik, pritom poželivši svim profesorima i učenicima srećnu i uspješnu novu školsku godinu.