Srebrenica: Otvoren „Futures Maker Space" centar

20.07.2019 Piše: admin

U Srebrenici je otvoren „Futures Maker Space" centar. Ovaj centar biće mjesto na kojem će srednjoškolci i studenti iz Srebrenice i okoline moći da se bave tehnologijom, da razvijaju projekte i sopstvene biznise, rečeno je na otvaranju.

3D printere, elektronske razvojne ploče, dronove i razne druge digitalne alate i uređaje informacione tehnologije od sada mogu koristiti svi mladi ljudi u novootvorenom centru "Futures Maker Space" bez ikakvih uslova.

„Danas je ovaj prostor kojeg smo otvorili samo jedan u nizu projekata koji smo realizovali u vrlo kratkom roku i želimo da ovo bude jedan dobar početak novih saradnji, novih uvezivanja, povezivanja dijaspore i lokalnog stanovništva kroz jednu pozitivnu priču“, rekao je prilikom otvaranja Edhem Ćustović, osnivač Fondacije.

"Apsolutno ne razmišljamo o prošlosti, čak i sadašnjost promatramo samo u funkciji budućnosti, ovo danas što se dešava u Srebrenici je jedna potpuno nova konotacija ovog rada, ne želimo da se povezujemo sa lošim stvarima koje su se ovdje dešavale. Ovim centrom želimo da udarimo temelj u ono što treba da bude budućnost Srebrenice“, izjavila je Tatjana Vučić, iz Upravnog odbora BH Futures fondacije.

Otvaranje centra ne bi bilo moguće bez podrške partnera. Tako će centar i ubuduće biti digitalno povezan sa partnerskim organizacijama. Jedna od njih je Kliker Škola iz Banjaluke.

„Zlato i dijamanti se kopaju na površnim mjestima u rudnicima, oni treba da se kopaju i u učionicama, da li školama - srednjim osnovnim, fakultetima. Zato što su to nebrušeni dijamanti koji mi ovdje brusimo, a koji će sutra jako vrijediti. Obično kažu pazi kako se penješ stepenicama, jer ćeš iste ljude sretati kad budeš silazio. Naša vizija je da mladima kroz našu Kliker školu programiranja pružimo mogućnost  da se edukuju“, kazao je Vladimir Sukara iz Kliker škole iz Banjaluke.

Cilj je stvoriti mlade ljude koji su sigurno u sebe i svoje kvalitete.

„Želimo stvoriti ljude koji će postati pravi lideri, nema veze na broj godina, odakle ste, iskustvo, ko su vam roditelji, cilj je da onaj sastav vaših vrijednosti i kvaliteta budu prepoznati od strane nas i usmjereni na najbolji mogući način“, dodala je Tatjana Vučić.

Fondacija za budućnbost nastala je 2015. godine, a svoj rad zasnivaju na tri faktora: obrazovanje, tehnologija i liderstvo, i to su tri stvari koje razvijaju u svakom studentu i članu fondacije. Tako će u narednom periodu biti i u Srebrenici.