Saopstenje za medije -poseta Republici Sloveniji, avgust 2021

31.08.2021 Piše: urednik
RRD SWG

U sadržajnoj poseti Sloveniji, Generalni Sekretar SWG-a, gdin Boban Ilić sa saradnicima i SWG delegatima, predstavnicima Ministarstava poljoprivrede zemalja/teritorija zapadnog Balkana učestvovali su 20. avgusta na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji “Žene i njihov položaj u ruralnim sredinama” koja je održana na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Pored navedene konferencije, SWG predstavnici su imali priliku i da prisustvuju ceremoniji otvaranja 59. Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA, organizovanog u Gornjoj Radgoni, a u sklopu iste posete održana je 51. SWG skupstinška sesija.

Predstavnici Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi su se rado odazvali na poziv Ministra poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije, gdin Jože Podgoršek, a Ministri odgovorni za poljoprivredu i/ili njihovi predstavnici iz Berlina, Budimpešte, Pariza, Podgorice, Prištine, Skoplja, Sofije, Tirane, Beča, Zagreba i Ljubljane sastali su se ovom prilikom kako bi razgovarali o položaju žena, kao i o budućim aktivnostima i merama koje treba preduzeti na polju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Međunarodna ministarska konferencija je pokazala da je važna za umrežavanje i potvrđivanje regionalne saradnje, a Ministar Podgoršek je naglasio da je rad SWG-a od najveće važnosti za podsticanje održive poljoprivrede i ruralnog razvoja u jugoistočnoj Evropi. U svom kratkom obraćanju, izrazio je zadovoljstvo što Slovenija, kao dugogodišnji partner SWG-a, podržava napore na rešavanju i zajedničkom stvaranju pristupa integrisane ruralne i poljoprivredne politike u jugoistočnoj Evropi. SWG, kao međunarodna međuvladina organizacija zajedno sa svim partnerima sa zapadnog Balkana, može otvoriti put za još lakše integracione procese u bliskoj budućnosti. Nadalje, napomenuo je da Slovenija podržava saradnju i razmenu dobre prakse između zemalja, partnera na zapadnom Balkanu i država članica EU.

Na kraju Međunarodne konferencije „Žene i njihov položaj u ruralnim sredinama“ usvojena je deklaracija kojom je prepoznata važnost očuvanja porodice i značaj uloge žene u opstanku i razvoju sela. Pozdravljena je buduća saradnja i dalji napori država Evrope na pronalaženju rešenja za integrisani razvoj evropskog sela. 

Glavni cilj 51. SWG Skupštine je prezentacija realizovanih aktivnosti u periodu april - avgust 2021. godine i diskusija u vezi sa partnerskom saradnjom i novim projektima u okviru portfolija Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi. Planiranje glavnih predstojećih događaja kao što je Forum poljoprivrednih politika (APF) od 20-21. oktobra u Vrnjačkoj banji, Srbija i Ministarski sastanak 16-18. novembra u Tirani, Albanija su takođe bili deo agende. 

Svi učesnici su narednog dana (21. avgusta) prisustvovali i otvaranju AGRA, 59. Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane u Gornjoj Radgoni, koji je središte novih tehnologija i razmene znanja i iskustava iz Slovenije, ali i sa međunarodnog tržišta. 

Danica Nešević- Regionalni koordinator SWG RRD