Poribljavanje rijeke Drine i njenih pritoka

07.07.2020 Piše: urednik

Danas je izvršeno poribljavanje rijeke Drine i njenih pritoka. U njih je pušteno 15.000 primjeraka potočne pastrmke, koju je Sportsko - ribolovačko društvo Drina Bratunac pribavilo uz podršku Sportsko - ribolovačkog saveza Republike Srpske.

,,Izvršili smo poribljavanje rijeke Drine i njenih pritoka: Lozničke rijeke, Grabovačke rijeke, Slapašničke rijeke i Saške rijeke. Ubačeno je 15.000 primjeraka potočne pastrmke. Bilo je dosta članova udruženja koji su pomogli i ja im se zahvaljujem na tome. Plan je da ove godine nabavimo i lipljan, ako ga budemo pronašli na domaćem tržištu'' istakao je Miroslav Lončarević, ribočuvar u SRD Drina Bratunac.

Projekat obuhvata poribljavanje i u opštinama Srebrenica i Milići, kao i na području Grada Zvornika. Organizatori ističu značaj očuvanja rijeka i ribljeg fonda, kao velikog bogatstva kojim raspolažemo.

,,Srebrenica, Bratunac i Zvornik su dobili po 15.000 primjeraka pastrmke, dok su Milići dobili nešto manje. Nadamo se da će ribolovci ovo prihvatiti kao svoje, jer je ovo riba od 12 do 18  centimetara, što je praktično lovna riba. Bilo bi dobro da se ona bar jednom izmrijesti'' naglasila je Biljana Petrović, sekretar Sportsko - ribolovnog saveza Repbulike Srpske.

,,Ovo je preporod rijeka i preporod svega. Sad samo da čuvamo ovo što imamo, da ne bacamo svašta u rijeku, a ova riba je dovoljno velika da opstane'' dodao je Dragiša Jovanović, sekretar SRD Drina Bratunac.

SRD Drina Bratunac priznato je udruženje u cijeloj Republici Srpskoj.

,,Ovo ribarsko udruženje veoma lijepo radi. To je jedno od najboljih udruženja u Republici Srspkoj, ako ne i najbolje. Volonteri i stalno zaposleni su veoma aktivni u zaštiti resursa rijeke Drine'' rekao je Nedeljko Stajić, inspektor republičke uprave za inspekcijske poslove.

Sredstva za poribljavanja su obezbijeđena u vidu granta.

,,Projekat je finansiran sredstvima Svjetske banke, uz implementaciju Vlade Repbulike Srpske, odnosno Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata. Fond kojim će se poribiti u ove četiri opštine je 50.000 primjeraka potočne pastrmke, što je oko 2,5 tona'' naglasio je Dalibor Vrhovac, grant koordinator na projektu ''Upravljanje slivom rijeke Drine Zapadnog Balkana''.

Piše: M.V.