"Kulturni nokaut"- Na današnji dan rođen Turgenjev

09.11.2020 Piše: urednik

Devetog novembra 1818. rođen je Ivan Sergejevič Turgenjin. Djelo "Očevi i djeca" ovog ruskog klasika smatra se jednim od najvažnijih romana devetnaestog vijeka. Sa Violetom Radić, bibliotekarkom iz JU "Narodna biblioteka Srebrenica" razgovarali smo o ovom piscu, njegovim djelima, o tome koliko njegovih naslova broji biblioteka u Srebrenici i za koja njegova djela su čitaoci najzainteresovaniji.

Iako su kroz svoja djela opisivali društvo u kome žive i prilike koje su tada vladale, u današnje vrijeme veoma rijetko se čitaju ruski klasici. Ruski klasici su obilježili svjetsku književnost i bili su uzori mnogim piscima koji su stvarali poslije njih.

Turgenjina kao pripovjedača najviše su zanimali portreti i pejzaži, a vrlo realno je prikazivao i  živote ruskih kmetova i njihovih gospodara. Poznat je i po svojim pjesmama u prozi u kojima je prikazivao ljepotu i bogatsvo ruskog jezika.

"Pisao je i drame i priče i romane. Mnogo pjesama je napisao prije izlaska prve knjige. Njegov rad uglavnom spada u ruski realizam, odnosno bazira se na naturalnoj školi. Opisivao je život čovjeka u velikom gradu, urbanoj sredini i onog čovjeka koji je bio potisnut na margine života. Turgenjev je proširio iskustva naturalne škole. Zahvaljujući njegovim prvim novelama koje su objavljene u zbirci "Lovčevi zapisi" daju se osvrti na malog čovjeka. Mi u biblioteci imamo određena njegova djela koja su se nekada izučavala u okviru nastavnog plana i programa u srednjoj školi i na fakultetima. "Proljećne vode", "Lovčevi zapisi", "Očevi i djeca" neki su Turgenjinovih naslova koje možete pronaći na našim policama.", u našoj današnjoj emisiji istakla je Violeta Radić, bibliotekarka.

Piše: M.U.