KUD Most - Postavka nove autentične koreografije

30.08.2020 Piše: urednik

Iz KUD-a Most Bratunac dobili smo saopštenje o aktivnostima koje provedene prethodnih dana. Prenosimo vam isto u cjelini.

Proteklih dana poznati koreograf Dejan Milisavljević Zvečanac boravio je u Bratuncu i vršio postavku koreografije „Žetelački običaji iz Bratunca i okoline“ - Igre i pjesme iz Podrinja. Kulturno umjetničko društvo "Most" kandidovalo je Projekat kod opštine Bratunac "Igrom i pjesmom sačuvajmo naše kulturno nasleđe" sa ciljem da se od zaborava sačuvaju naši običaji, igre i pjesme koje su se igrale u prošlim vremenima na ovim prostorima.

"Zahvaljujući rukovodstvu KUD-a "Most" koji su prepoznali ovu važnu potrebu za očuvanjem naše tradicije, uradili su Projekat što je opština Bratunac prihvatila i danas po prvi put u istoriji urađen je muzički aranžman i postavljena koreografija autentičnih običaja, pesama i igara sa područja Bratunca i okoline. Ovo će ostati za buduće generacije, jer smo otrgli od zaborava. Pored toga, ova koreografija će biti lična karta Kulturno umetničkog društva iz Bratunca, koje je za kratko vreme svojim odgovornim radom prvenstveno rukovodstva, igrača, umetničkih rukovodilaca postalo prepoznatljivo i dalo mnogim društvima zadatak kako treba raditi sa decom i omladinom", istakao je poznati srpski koreograf Dejan Milisavljevic Zvečanac.

Predsjednik KUD-a "Most" Mr Miloš Mitrović izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u ovom Projektu, a posebno je istakao studentkinju etnomuzikologije Jovanu Jovanović, koja je bila saradnik u prikupljanju materijala za izradu koreografije, te direktoru SŠC Bratunac gospodinu Draganu Prodanoviću za iskazanu podršku u radu Društva. „Takođe, u sklopu ovog Projekta, koreograf Dejan Milisavljević Zvečanac je izvršio postavku i koreografija „Igre iz Bosilegradskog Krajišta“, „Vlaške igre iz Zaječara“, „Igre i pesme iz Dragačeva“, te „Igre iz Šumadije“. U narednom periodu slijedi opremanje Društva potrebnom nošnjom, a zatim dok se ova situacija sa virusom smiri slijedi predstavljanje našeg rada prvo pred Bratunačkom publikom, a zatim i razna putovanja", zaključio je Mitrović.