Katastrofalni zemljotresi u novijoj istoriji

16.02.2023 Piše: urednik
Foto: Preuzeto sa RTRS

Dva veoma jaka zemljotresa, magnitude 7,8 i 7,6 stepeni po Rihteru, koji su pogodili Tursku i Siriju 6. februara odnijeli su preko 40.000 života. Ovo je još jedan pokazatelj koliko seizmička aktivnost u kombinaciji sa faktorima koji su često ljudski može imati efekta na kompletnu civilizaciju. U novijoj istoriji bili smo svjedoci velikog broja katastrofalnih zemljotresa koji su uzeli veliki danak.

Svakako najveća prirodna katastrofa 21. vijeka bio je zemljotres od 9,1 stepeni na ostrvu Sumatra u Indoneziji, koji je krajem decembra 2004. godine izazvao veliki cunami i ubio 230.000 ljudi širom Jugoistočne Azije i dijelovima Okeanije.

Desetine hiljada stradalih bilo je i u zemljotresima na Haitiju 2010. i u Pakistanu 2005. godine. Oni su imali magnitudu od 7 i 7,6 stepeni po Rihteru.

U martu 2011. zemljotres od 9 stepeni pogodio je sjeveroistočnu obalu Japana, izazvao cunami i oštetio nuklearnu elektranu Fukušima. Stradalo je po procjenama 20.000 ljudi.

Prije samo 24 godine Tursku je pogodio još jedan razoran zemljotres, u oblasti Izmira. Tada je broj stradalih bio preko 15.000.

Ako se gleda samo jačina zemljotresa, najjači izmjereni zemljotres ikada pogodio je Čile šezdesetih godina prošlog vijeka, a bio je 9,5 stepeni po Rihteru.

Naš region su, takođe, često pogađali zemljotresi. Seizmičkla aktivnost nakon potresa u Turskoj ne miruje tako da su zemljotrese prethodnih dana osjećali stanovnici Srbije, Hrvatske, Rumunije, kao i dijelova Bosne i Hercegovine. Stručnjaci ističu da će ovaj period potrajati i da u smislu planete Zemlje godine ne znače ništa, pa često čak ni decenije.

Prošle godine zemljotres se desio na području Hercegovine, blizu entitetske linije Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, a najviše su pogođeni Berkovići, Stolac, Ljubinje i cijela ta regija. Nažalost i taj potres je odnio jednu ljudsku žrtvu u Stocu. U prošlom vijeku razorni zemljotresi su pogađali Banja Luku (1969) Skoplje (1963) i primorje Crne Gore 1979. Svi su prouzrokovali ogromnu materijalnu štetu, a najsmrtonosniji je bio skopski zemljotres. Na teritoriji Srbije najjači zemljotres je bio u Lazarevcu 1992. godine (5,9 stepeni).

Na prirodu se skoro ne može uticati, a na čovječanstvu je da uradi ono što je do njega - da gradi što bolje i poštuje snagu prirode, a kada se nešto desi da pomogne.