I nebo nam priprema praznični vatromet

13.12.2018 Piše: urednik

meteorska_kisaMeteorska kiša Geminida, jedna od najspektakularnijih tokom godine, vidljiva je od 4. do 16. decembra. Ove godine će biti na vrhuncu nešto prije zore u noći između 13. i 14. decembra i, u uslovima tamnog neba, moguće je vidjeti i do 120 meteora po satu.

Geminida meteori su najčešće veoma svijetli sa intenzivnim bojama i kreću se nešto sporije nego što je to uobičajeno, a stvaraju se od dijelova asteroida koji je označen kao 3200 Phaethon.

Najbolje vrijeme za posmatranje meteorske kiše biće večeras od momenta nastupanja potpune tame pa sve do zore. Oko 2.00 sata, nakon zalaska mjeseca, meteorsku kišu će biti moguće posmatrati na nebu. Iako će se najviše meteora pojavljivati iz pravca zvijezde Kastor (sazvježđe Blizanci), meteore možemo očekivati na bilo kojem dijelu noćnog neba.

Nažalost, prema najavama meteorologa, uslovi za posmatranje meteorske kiše na našim prostorima neće biti idealni, jer nas očekuje oblačno vrijeme. Ipak, ukoliko budemo imali sreće i uspijemo “uhvatiti” parče vedrog neba, evo i nekoliko savjeta za što bolje posmatranje ovog astronomskog fenomena.

Kao prvo, potrebno je naći odgovarajući prostor sa kojeg ćete imati nesmetan pogled na što veći dio noćnog neba, koji nije “zagađen” pozadinskim osvjetljenjem. Samo posmatranje je najbolje vršiti “golim očima”, bez upotrebe dvogleda i teleskopa, jer nam to omogućava da u vidnom polju držimo veće područje noćnog neba. Moramo izbjegavati gledanje u mobilne telefone i druge izvore svjetlosti, jer ćemo time oslabiti svoj “noćni vid”. I možda najbitnije, tokom posmatranja, ne spuštajte pogled sa neba, čak i dok, eventualno, razgovarate sa ljudima koji su s vama u društvu, jer su meteori vidljivi samo kratko vrijeme.

Ukoliko ne budemo imali dobre vremenske uslove, moža ćemo imati više sreće narednog dana, kada će se meteorska kiša takođe moći posmatrati u, za nijansu, slabijem intenzitetu.