Zvornik: Uloga medija u prevenciji nasilnog ekstremizma i terorizma

Danas je u prostorijama Hotela ,,Centar“ u Zvorniku održno predavanje vojno-političkog analitičara Hamze Višića na temu ,,Uloga medija u prevenciji nasilnog ekstremizma i terorizma“.

,,Mi moramo biti spremni da preventivno djelujemo, stvarajući uslove. Mi moramo učiniti sve da ostvarimo strategiju za borbu i prevenciju protiv terorizma i da zajedno sa svim faktorima civilnog društva i državnim aparatom učinimo ovo društvo prosperitetnijim, a manje plodnijim za širenje terorističkih ideja“- rekao je za UPSMedia vojno-politički analitičar Hamza Višić.

Medije često nazivamo sedmom silom, a koliko mediji mogu uticati i na smanjenje ovog problema objasnio je Višić.

,,Sigurno da mogu uticati. Prva stvar je da bi se mediji trebali vratiti i edukativnoj funkciji koju su zapostavili u trci za velikom gledanošću i slušanošću, za senzacijom i klikovima na portalima. Mislim da treba da se vrate edukaciji i da sa mladim ljudima razgovaraju o svim temama koje ih dotiču i zapljuskuju ove prostore. Na taj način kada ste slobodni u razgovoru i kada razvijate kritičko mišljenje, onda je sigurno da smanjujete grupu unutar društva koja može biti ranjiva na inficiranje nekom terorističkom idejom“- rekao je Višić.

Ilijaz Miralemović, novinar portala ,,Zvornicki.ba“ je zadovoljan današnjim predavanjem i sve što je danas čuo od predavača spreman je da primjenjuje kroz dalji rad.

,,Pokazao je neke nove vidike kojima se današnji mediji malo manje bave, dok se više bave senzacijom i gledanošću. U suštini ono što je rekao posebno mi je zanimljivo, da i kada bi se bavili životom žrtve terorizma, mislim da bismo postigli i gledanost i edukativnost građana. Najgori način je prikazivanje života žrve nakon tog incidenta“- rekao je Miralemović.

Novinar Ramo Abidović imao je iskustva sa izvještavanjem o terorističkom napadu, koji je izvršen na Policijsku stanicu Zvornik 2015. godine, te nam je ispričao kako je u tom trenutku postupio. Abidovič smatra da je u Bosni i Hercegovini teško izvještavati zbog predrasuda o podijeljenosti ljudi po nacionalnoj pripadnosti. Takođe, smatra da nismo pogodno tlo za terorističke napade.

,,Tada kao urednik jedne lokalne televizije prvi smo imali informaciju o tom činu. Naravno na početku nismo mogli reći da je to teroristički čin jer smo čekali da se to okarakteriše od strane tužilaštva. Kada su oni rekli da je to teroristički čin, mi smo svoje izvještavanje prilagodili tome. Imali smo izvor iz policijske stanice i izvještavali o napadaču, a ne o teroristi, Nakon toga što je izrečeno da je to teroristički akt, mi smo svoj program prilagodili tome. Izvještavati u Bosni i Hercegovini je jako teško.“- rekao je Ramo Avidović, novinar Info portala u Kalesiji.

Zorana Petković, organizatorka predavanja smatra da je pomoć za preventivno ojačanje neophodna i da se na ovaj način regionalni i globalni problemi mogu umanjiti.

„Mi smo realizovali u proteklih godinu i po projekat kojim smo pokušali da utičemo na lokalne sredine, da im pomognemo da preventivno ojačaju, kada je u pitanju uopšte nasilni ekstremizam. U suštini, kada je priča o tome u pitanju, jer smo primjetili da se o tome malo obazrivije priča u svim sredinama, sa nekim predrasudama.“

Predavanju su prisustvovali novinari iz Radio stanice „Osvit“ iz Zvornika, „Feral“ iz Kalesije, „Pan“ radio iz Bijeljine i novinari Udruženja ,,Prijatelji Srebrenice“.Terorizam, kao vid nasilnog ekstremizma, u ovom trenutku predstavlja globalni problem.U BiH je proteklih godina zabilježeno nekoliko terorističkih napada.