Zelena dolina – gost Boban Filipović

Tradicionalno, jednom mjesečno, u rubrici Zelena dolina radio emisije Dobar dan regijo gost nam je Boban Filipović, ribolovac i veliki zaljubljenik u prirodu.

U prvom dijelu razgovarali smo o vremenskim prilikama u ovom periodu godine i stanju u prirodi.

“Zaista, trenutno je neuobičajeno toplo za ovo doba godine što utiče na neke stvari. Pominjao sam i prošlog puta da sam tokom novembra vidio poskoka, koji je sam izašao da se sunča, a skoro sam dobio i vrganj koji je ponikao u decembru. Možemo vidjeti da su i maline sazrele, kao i još neke biljke. Takođe, primjetno je da su i neke ptice selice i dalje u našim krajevima, usljed toplijeg vremena. Ono što mene najviše zabrinjava jeste aero-zagađenje. Primjetno je da često kod nas možemo vidjeti gustu maglu, koja se stvara zbog sagorijevanja fosilnih goriva i drugih energenata koje koristimo za grijanje. Mislim da bismo na to trebali obratiti posebnu pažnju i potruditi se da nadolazećim generacijama ostavimo što zdraviju sredinu“ rekao je Filipović.

Drugi dio emisije za temu je imao ribolov.

“Trenutno je aktuelna zabrana lova na pastrmku, a od 1. januara kreće lovostaj za lipljana. Zamolio bih sve sportske ribolovce da vrate tu ribu, ako je kojim slučajem uhvate. Opet napominjem da je problem što naša pravila nisu usklađena sa pravilima u Srbiji i lovostaji se ne poklapaju, a rijeka je ista. Ono što moram da istaknem kao nešto ohrabrujuće je to što smo u prethodnom periodu imali mnogo slučajeva da su ribolovci vraćali mladice koje ulove u vodu. Posebno raduje što se tu radilo o vrlo mladim ribolovcima. Nema većeg zadovoljstva nego kada uhvatite mladicu, fotografišete je i na kraju joj poklonite život da bi i naredne generacije ribolovaca mogle da urade isto“ zaključio je Boban Filipović.

Piše: M.V.