„Zelena dolina“ – Gost: Aleksandar Stević D.O.O. „Malina“ Bratunac

U današnjoj emisiji „Zelena dolina“ razgovarali smo sa gospodinom Aleksandrom Stevićem, stručnim saradnikom u preduzeću D.O.O. „Malina“ iz Bratunca. Aktuelne teme u ovom preduzeću su posjeta holandskog stručnjaka za jagodičasto voće, proširenje mreže za navodnjavanje kao i radovi u rasadniku koji podrazumjevaju vađenje i trapljenje sadnica.

„Preduzeće D.O.O. „Malina“ osnovano je 2015. godine i od tada pa sve do danas radi se na ostvarivanju što boljih uslova za razvoj malinarstva koje je strateško opredeljenje opštine Bratunac. Dolaskom gospodina Timermansa iz Kraljevine Holandije i davanjem stručnih savjeta bratunačkim farmerima, stavljen je akcenat na proširenje naše strategije, a koje se tiče upravo jagoda. U jesen planiramo posaditi oko hiljadu živića jagode u Čolakovićima, gdje imamo dva plastenika i jedan staklenik. Ono što je posebno značajno, a što je istakao i holandski stručnjak, jeste činjenica da je naše domaće zemljište izuzetno plodno i zdravo, dok prehrana i obrada zemljišta u Holandiji podrazumjeva dodavanje raznih aditiva i minerala da bi voće ili povrće moglo da rodi. Naša zemlja nije kontanimira i to je veoma pozitivno za sve nas.“, ističe naš gost.

Trenutno postoji oko 300 priključaka na sistemu za navodnjavanje i u toku su radovi pripreme za zimu. Mreža se širi u mjestima Sikirić, Tegare i Voljavica, a plan je da se mreža dodatno proširi u mjestima Rakovac i Podšauš.

„Takođe, u toku su i radovi na vađenju i trapljenju sadnica maline. U Bratuncu, Tesliću kao i u Srbiji postoji dosta zainteresovanih za našu malinu. Radnici koji rade ovaj posao, a i mi iz stručne službe naravno, koristimo svaki jesenji i zimski lep dan kako bi radili na polju. Podsjećam, u stručnoj službi našeg preduzeća dostupno je četvoro agronoma koji su svima na usluzi radi konsultovanja.“, za UPSMedia radio rekao je gospodin Stević.