Završen projekat „Joint Future“: Nasipi na Križevici u Bratuncu i Srebrenici

Opštine Bratunac i Srebrenica, u saradnji sa Evropskom unijom, a posredstvom IPA fondova, realizovale su projekat podizanja nasipa na rijeci Križevici u dužini od po 400 metara. Projekat „Joint Future“ realizovan je zajedno sa opštinama Ljubovija i Krupanj, a rezultati projekta predstavljeni su danas u Bratuncu na završnom sastanku.

„Jako smo ponosni što smo u okviru projekta sanirali četiri nemala infrastrukturna projekta, u Bratuncu smo sanirali 400 metara rijeke Križevice, u Srebrenici takođe 400 metara regulacije rijeke Križevice, u Ljuboviji 400 metara rijeke Grabovice, a u Krupnju, ni manje ni više, nego tri brane bujičnih potoka.  Ukupna vrijednost projekta je oko milion evra, a uz infrastrukturne radove, imali smo i edukacije, promovisanja aktivnosti, izrade filmova, brošura… Na kraju, moram istaći da smo veoma zadovoljni rezultatima projekta jer je donio direktnu, opipljivu korist građanima“, izjavio je Bratislav Stojiljković, projekt menadžer.

U okviru projekta kupljena je i kombinovana mašinu za intervencije na vodokoritima, kao i dva čamca za spasavanje u vanrednim situacijama.

„Sama opština Bratunac dobila je četvrtinu ovih sredstava, a već je u upotrebi dio korita koji je uređen. Ovo je za naše stanovnike veliki plus, jer sada neće morati da brinu o poplavama koje smo imali do sada. Što se nas tiče, mi smo već kandidovali nove projekte, sve sa ciljem kako bismo spriječili eventualne nove poplave“, istakao je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

„Nastavićemo sa spajanjem tog dijela rijeke Križevice između Bratunca i Srebrenice. Ono što smo uradili u ovom periodu jeste da smo podigli zid za još jedan metar na tom dijelu od 400 metara, da zaštitimo naselje Plavi Most. Nadam se da ćemo nastaviti sa regulacijom korita u Srebrenici, imamo dosta tih kritičnih tačaka koje bismo trebali riješiti“, rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

U okviru projekta, održana je i obuka za spasioce na vodi, a ukupno 20 spasilaca, zahvaljujući ovom projektu, sada ima licence.

„Po pet spasilaca iz svake opštine je obučeno i oni su sertifikovani. Što se tiče Rafting kluba, spasioci su već ove godine imali priliku da učestvuju na regatama kao spasioci. Čak smo imali i slučajeve klasičnog spasavanja na regatama. Oni su spremni, samo treba da nastave sa radom“, izjavio je za UPSMedia Slavoljub Mlađenović, predsjednik Eko-rafting kluba „Rajska plaža“.

Glavni cilj projekta jeste zajednički rad na kontroli štete od poplava, prevenciji poplava i adekvatnom reagovanju u slučaju ponovnog pojavljivanja poplava.