Za vjernike muslimanske vjeroispovijesti počeo Ramazanski post

Ramazanski bajramZa vjernike muslimanske vjeroispovijesti počeo je Ramazanski post, koji će trajati do 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

Post je treći temelj islama i naređen je 2. godine po hidžri (624.). Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, mjesec ramazan ove 2018/1439. hidžretske godine ima 29 dana, i završava 15. juna kada nastupa Ramazanski bajram.

Tokom Ramazana obavezan je post, koji podrazumijeva potpuno uzdržavanje od jela i pića i tjelesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca.

Propisano je da nisu obavezni da poste bolesni, trudnice i teški fizički radnici. U vrijeme posta vjernici moraju da se uzdržavaju i od ružnih riječi i djela u cilju opšteg ljudskog pročišćenja.

Tokom mjeseca Ramazana život u islamskom svijetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posjećuju i zajedno provode večeri. Za vrijeme ramazanske večeri, posle posebne molitve – teravije, organizuju se posjela, svake večeri kod nekog drugog.

Ako neko slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

Ramazanski post se završava kada se pojavi mlad mjesec. Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru. To je za islamske vjernike sveti mjesec jer je u njemu počela objava Kurana, u mubarek noći Kadra.

Važžnost se pridaje čistoći misli i djela. Po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su lažž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Post se prekida u trenutku zalaska sunca. Taj dnevni obrok zove se iftar i dobro je djelo organizovati iftar za prijatelje i rodbinu.