Vraća li se JICA u Srebrenicu?

Grujicic JICAPredstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA posjetili su Srebrenicu i sa opštinskim rukovodstvom razgovarali su o budućem istraživanju JICA-e na ovim prostorima, ali i o potencijalnom nastavku saradnje.

„Došli smo da vidimo postoji li mogućnost istraživanja o uticaju našeg projekta ovdje. Znate da je dosta dugo ovaj projekat trajao ovdje i mi hoćemo sada da vidimo koliko je situacije stabilna, posebno poslije posljednjih izbora i kakve su odluke donesene nakon toga“, izjavio je nakon sastanka Keiichi Hashimoto, predstavnika JICA-e.

I načelnik je zadovoljan sastankom, posebno jer je bilo govora o nastavku saradnje.

„Mi smo njima objasnili da je politička situacija stabilna, i da smo svi riješeni da Srebrenicu ekonomski ojačamo i u onoj sferi gdje su nam oni pomogali. Vidio sam razumijevanje s te strane da se nastavi projekat u nekom vidu. Rekli su nam da s naše strane treba krenuti inicijativa, odnosno projekti koji će biti vezani za suživot, pomirenje, zajednički rad, a mislim da imamo dosta ideja na tom planu i mislim da ćemo uspjeti da ih vratimo ponovo u Srebrenicu“, istakao je načelnik Grujičić.

JICA projekat sprovođen je u Srebrenici od 2006. godine. Od 2014. godine Projekat je proširio svoje aktivnosti, obuhvativši susjedne opštine Bratunac i Rogaticu.

Projekat je zvanično završen u februaru ove godine.