Vlasenica: Potpisani ugovori sa stipendistima školske 2018/19. godine

Opština Vlasenica ove školske godine stipendiraće 112 studenata. Stipendisti će mjesečno tokom trajanja školske godine biti stipendirani sa po 100 maraka, a za ovu namjenu Opština je iz budžeta izdvojila 71.000 maraka.

Milica Đurić je studentkinja treće godine Pravnog fakulteta u Palama. Nada se da će i dogodine biti stipendista Opštine.

„Naravno da nama svima znači ova stipendija, ja prvi put dobijam ove godine stipendiju, i hvala puno načelniku opštine koji nam je dodijelio ove stipendije, mi smo, naravno, svi srećni i zadovoljni“, izjavila je Milica Đurić.

I ostali studenti potvrđuju Miličinu priču – stipendiju će iskoristiti kako bi redovno prijavljivali ispite i završavali druge obaveze.

„Stipendija će nam mnogo značiti, olakšaće našim roditeljima naše školovanje, Opština je pored mnogobrojnih problema uspjela da izdvoji budžet za studente i naše stipendije, to je za svaku pohvalu“, rekao je Igor Lolić, student fakulteta bezbjednosnih nauka.

„Mnogo znači, posebno što možemo platiti smještaj time, ja živim u domu, pa mi visina stipendije odgovora da dom plaćam, malo će ostati i za neki džeparac“, rekla je Nevena Mišić, studentkinja Filozofskog fakulteta u Palama.

Slobodan Slijepčević dolazi iz petočlane porodice i student je treće godine Šumarskog fakulteta. Nada se da će i dogodine dobiti stipendiju.

„Prvi put dobijam stipendiju, znači mi dosta, pomoći će mi u daljem studiranju“, kazao je Slobodan.

Marijana Todorović studira u Beogradu na Filološkom fakultetu. Umjesto nje, danas je ugovor o stipendiranju potpisao njen otac.

„Naravno, i nama je to velika pomoć u našim odvajanjima za studente, posebno u porodicama sa više studenata, kao što je kod mene, dva studenta, mnogo će značiti“, istakao je Aćim Todorović, Marijanin otac.

Načelnik Vlasenice poručuje da ovim činomOopština želi da podstiče mlade da uče, a cilj opštinske uprave jeste da znanje koje steknu na univerzitetima u Srpskoj i Srbiji iskoriste za razvoj svoje opštine.

„Naš cilj je da se svi studenti vrate jednog dana kod nas i da ta znanja prenesu na ona radna mjesta koja budu dobili, a mi ćemo se potruditi sigurno da ih u najvećem broju zaposlimo“, rekao je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević.

Svi studenti koji su danas potpisali ugovore o stipendiranju imaju priliku da do kraja školovanja budu stipendisti Opštine, pod uslovom da sve školske obaveze izvršavaju u roku.