Vječita dilema: Da li izabrati zanimanje koje volite ili ono sa kojim ćete lakše do posla?!

Foto: srednja.hr

Jedan od ključnih životnih izbora jeste koje zanimanje izabrati, a vječita dilema je da li se opredijeliti za nešto što vas ispunjava i što volite ili za nešto što će vam olakšati dobijanje posla. Naravno, u nekim situacijama moguće je obuhvatiti oba zahtjeva, ali to je, ipak, rijedak slučaj.

Kada govorimo o izboru zanimanja, prvi se tiče upisa srednje škole, zatim izbora fakulteta, pa ako vam se ništa ne svidi ili ne uspjete pronaći zaposlenje možete se prekvalifikovati. Posljednjih godina svjedoci smo kampanja i niza subvencija koje imaju za cilj da se izaberu tražena zanimanja na tržištu rada. U visokoškolskom obrazovanju Republike Srpske duži niz godina se izdvajaju značajna sredstva za stipendiranje studenata koji izaberu deficitarna zanimanja. Takođe, od ove školske godine srednjoškolci koji se odluče za izbor struke gdje kadar nedostaje, a najčešće su u pitanju zanatska zanimanja, stipendirani su mjesečnim iznosom od 100 KM, uz plaćene troškove prevoza, kao i obezbijeđena radna mjesta poslije završetka školovanja.

Što se tiče visoke stručne spreme najpopularnija zanimanja su godinama ekonomija i pravo. Potražnja za ovim zanimanjima je relativno visoka, ali zbog hiperprodukcije kadra među njima je i najviše nezaposlenih. Uz njih, nezaposlenih ima i među kriminalistima, žurnalisitma, politikolozima, itd. Najtraženiji kadar sa VSS tokom prethodne godine u Bosni i Hercegovini bili su ljudi iz IT sektora (IT inženjer, softver inženjer…), kao i inženjeri elektrotehnike, građevinski inženjeri, diplomirani farmaceuti i doktori medicine – specijalisti.

Osobe koje imaju srednju stručnu spremu najlakše će do posla ako posjeduju diplomu iz oblasti ugostiteljstva (konobari, kuvari…) ili su operateri za unos podataka i radnici u call – centrima. Najviše nezaposlenih na evidenciji biroa jeste ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i saobraćajnih tehničara.

Potražnja za KV i VKV zanimanjima je uvijek prisutna, jer se traži mnogo zavarivača, tesara, šivača i bravara.

Posebnu pažnju možemo obratiti pažnju i na oblasti kao što su umjetnost, sport, muzika. Nekako su ove oblasti karakteristične po tome što privlače veliki broj ljudi, ali imaju manjak radnih mjesta. Upravo je u ovim oblastima koncentrisana velika količina talenta, koji često teško dolazi do izražaja, mnogo teže nego u većini drugih zanimanja.

Podaci koje smo iznijeli vezani su za prošlu godinu, dok je situacija sa epidemijom unijela pravu pometnju na tržište rada i tačne efekte ćemo moći spoznati tek u prvoj polovini naredne godine.

Odgovor na pitanje sa početka nije jednostavan i daje ga svaki pojedinac za sebe, ali je izvjesno da ove odluke zahtjevaju veliko razmišljanje pa čak i detaljno planiranje.

Šta vi mislite?

Piše: M.V.