Uskoro Franjevačka ulica u Srebrenici?

Franjevci u SrebreniciDanas je u posjeti Srebrenici boravila delegacija franjevaca, koja je obuhvatala franjevce iz Singapura, Indije, Konga, Njujorka, Rima, a s njima je bilo i dvoje „civila“, profesora iz Venecije.

Franjevačka zajednica prisutna je u cijelom svijetu, skoro u svakoj državi. Prije dvije godine organizovana je grupa u okviru koje fratri posjećuju jedni druge u cijelom svijetu, koju je osnovala Međunarodna komisija za dijalog.

„Smisao naših posjeta jeste da promoviramo dijalog u svijetu. Mi smo prošle godine prvi sastanak imali u Rimu, a ove godine smo, eto, došli u BiH, da bi ostali fratri vidjeli kako živimo i da bi nas malo bolje upoznali. Posebno su radosni što su došli u Srebrenicu, koja je korijen svih franjevačkih provincija na Balkanu“, izjavio je fra Iko Skoko, član Hercegovačke franjevačke provincije.

„Mi smo predložili nekoliko stvari. Jedna od njih jeste uređenje katoličkog groblja, koje bi bilo gradsko groblje za Franjevci u Srebrenicikatolike. Jedan dio bi bio groblje, na drugom dijelu bi bila kapela i mrtvačnica, a na trećem dijelu bi se pokopavali pravoslavni vjernici. Druga ideja je bila da i Srebrenica konačno dobije Franjevačku ulicu, kao što je imaju svi gradovi širom BiH, posebno gradovi gdje su prisutni franjevci“, istakao je upravnik župe Zvornik-Srebrenica fra Jozo Oršolić.

Iz Opštine, kažu, spremni su za saradnju.

„Ova danas posjeta dokaz je da svi oni koji svojataju Srebrenicu, koji kažu da je Srebrenica vlasništvo samo jednog naroda – griješe. Srebrenica je vlasništvo njenih građana i svako kad pomalo doprinese, ona je za toliko bogatija. Prisustvo i katoličkog svijeta jeste svjetlo u tunelu. Na sastanku smo pomenuli saradnju, evidentan je problem sa grobljem. Ono što očekujemo u narednom periodu jeste odgovor od strane Skupštine što se tiče Franjevačke ulice, ali mislim da smo na dobrom putu“, ocijenio je Senad Subašić, stručni saradnik u Opštini Srebrenica.

Franjevci su, nakon sastanka u Opštini, posjetili Memorijalni centar Potočari, gdje su odali počast žrtvama.