Uskoro ćemo moći preko Bratoljuba?

Most Bratunac-Ljubovija BratoljubMinistar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić potpisao je sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mirom Džakulom sporazum o pravu građenja zajedničkog graničnog prelaza RS i Srbije na mostu “Bratoljub”, koji preko rijeke Drine spaja Bratunac i Ljuboviju.

Potpisivanjem ugovora pale su sve prepreke za gradnju graničnog prelaza koji će se nalaziti na strani RS.

„Ugovor smo potpisali na osnovu saglasnosti Vlade. Time su data sva prava građenja UIO. Sve je završeno i sada UIO treba da pribavi građevinsku dozvolu. Nadam se da će to sve ići brzo jer je riješena i eksproprijacija zemljišta“, rekao je Trninić.

Nakon pribavljanja građevinske dozvole, uslijediće i raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju graničnog prelaza. Trninić ističe da ga je Džakula obavijestio da UIO ima obezbijeđenih 11 miliona KM za izgradnju prelaza.

„Koliko će te procedure trajati, za sada ne znamo jer postoji i žalbeni rok. Sve to odgađa gradnju. Međutim, za sav posao sada ne postoji nijedna prepreka. Srpska je završila svoj dio posla i sve je sada do UIO. Nema smetnji, ali procedure kod nas su komplikovane“, naveo je Trninić.

Gradnja “Bratoljuba” završena je početkom novembra prošle godine, ali most još nije stavljen u funkciju jer nije izgrađen graničnih prelaz. Njegova izgradnja zapela je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa zbog kojih su mjesecima trajala prepucavanja na relaciji Banjaluka – Sarajevo. Na kraju je Vlada Srpske donijela odluku da ustupi neophodno zemljište na korišćenje bez naknade, a sve prepreke pale su potpisivanjem ugovora o pravu građenja.

 

 

Izvor: Glas Srpske