U toku je škola novinarstva za mlade iz Bratunca, Srebrenice i Vlasenice

U Srebrenici, Bratuncu i Vlasenici u toku je škola novinarstva za mlade „Plugged in to Positive Narratives: Community Journalism in Birač“, koju realizuje Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ u okviru BHRI programa podržanog od strane USAID Misije u BiH. Trideset mladih ljudi učestvuje u radionicama na teme izrade infografika, mobilnog novinarstva, fotografije, kao i audio produkcije.

Dvanaestoro srednjoškolaca iz Vlasenice se nada da će im radionice pomoći da pokrenu školske novine. Izrada postera i kombinacija audio i video sadržaja u programu Headliner će im omogućiti kreiranje naslovne strane novina i izradu novinskih sadržaja koje će plasirati putem društvenih mreža. Održana je i radionica fotografije, a mladi će tokom raspusta raditi na domaćim zadacima.

Bratunačka grupa polaznika obuhvata osnovce, srednjoškolce, ali i nešto starije omladince. U narednom periodu će pohađati radionice fotografije koju neki vide kao svoje buduće zanimanje.

Učesnici radionica u Srebrenici su veoma angažovani, bave se volonterizmom, te ovu obuku posmatraju kao nešto što će doprinijeti njihovom većem angažmanu.

Radionice na temu izrade postera i infografike su vodili Anđelija Arsić i Milojko Vasić, dok su za kurs fotografije zaduženi Ahmedin Đozić i Dragana Glišić iz UPSMedia. Treći set radionica se bavi kreiranjem radijskog sadržaja – od pripreme, snimanja, do montaže u Adobe Audition programu. Velika prednost je što se dvije od tri radionice u Srebrenici i Bratuncu održavaju u prostoru UPSMedia, što polaznicima na najbolji način daje uvid u atmosferu medijskog okruženja i rada u novinskoj agenciji.

Prvi korak u uspostavljanju škole za mlade novinare bila je petodnevna obuka koju je Media centar Sarajevo organizovao za tim UPSMedia. Radionice sa vrhunskim stručnjacima u svojim oblastima su pomogle da se razvije metodologija rada sa mladim ljudima, ali i da se sistematizuju i prošire znanja u brzo rastućoj oblasti novih medija.