U Srebrenici klanjan Bajram-namaz

Bajram namaz u SrebreniciJutros prije šest sati, u srebreničkoj Bijeloj džamiji, uz prisustvo velikog broja vjernika, klanjan je Bajram-namaz koji je predvodio Damir ef. Peštalić, čime je u Srebrenici obilježen početak mubarek dana.

Bijela džamija u Srebrenici i ove godine je bila premala da primi sve vjernike, pa je veliki broj klanjao ispred ulaza. Nakon molitve, uslijedile su međusobne čestitke. Vjernici su izražavali vjeru u ljubav, dobrotu, te bolju budućnost.

„Kao i uvijek, kao i svaki dan, želim da bude mira, da bude sloge, finih međuljudskih odnosa, komšijskih, porodičnih“, rekao je Mirsad Mujić.

„Osjećanja su uvijek pozitivna, želje su uvijek u smislu ‘daj zdravlja, ostalo će sve biti’. Tako je i ovog puta, najviše želimo zdravlja i na bazi toga ćemo ostvariti sve naše rezultate“, kazao je Sadmir Nukić.

„Svima želim sve najbolje u životu. Normalno i svojoj porodici i sebi“, izjavio je Bakir Mustafić.

Damir efendija Peštalić iskoristio je priliku da podsjeti na značaj Bajrama i brigu prema bližnjima.

“Bajram je radost koju trebamo podijeliti sa svojom rodbinom, prijateljima, komšijama, svojom porodicom i treba Bajram namaz u Srebrenicikoristiti svaki blagdan u smislu da smo bliže jedni drugima, da zajedno dijelimo radost, i da zajedno dočekujemo i Bajram i Božić ovdje u našoj Srebrenici. To je uvijek bilo naše i tako treba i da ostane do kraja sveta“, izjavio je povodom Bajrama Damir ef. Peštalić, srebrenički imam.

Namazu su prisustvovali i prvi ljudi opštine Srebrenica.

„Ovo je prilika da jedni drugima oprostimo, halalimo neke nesuglasice koje smo imali, ovo je prilika da jedni drugima pomognemo, da obiđemo bolesne, da posjetimo siromašne, prilika da nakon mjesec dana, nakon tridesetodnevnog posta dočekamo radost Bajrama“, rekao je Alija Tabaković,  predsjednik SO Srebrenica.

Po završetku molitve, svi koji su bili prisutni su međusobno čestitali praznik jedni drugima, a zatim su se uputili svojim domovima gdje su, u društvu rodbine i prijatelja, nastavili proslavu.