Tri zvrka iz Smedereva uljepšaće vam dan!

Pred skromnom okućnicom dočekuje nas tata Nemanja i s osmjehom poziva unutra. A u dvorištu tri ljuljaške i tri plastične stoličice. Ubrzo se tršave glavice pomaljaju iz kuće – tri mala zvrka stidljivo gledaju ko im je to došao.

Dok nam mama Sara sprema posluženje, Nemanja nam otkriva da njih dvoje ništa nisu htjeli da čekaju. Dok se čovjek okrene, u iščekivanju da se sve zvijezde poklope, prođe mladost.

Žive od 25.000 dinara

Idealno im nije, daleko od toga.
– Plata mi je u fabrici kablova 25.000, privatno popravljam bijelu tehniku, ali to nije sigurno. Njih tri viđam uveče, i to ne svaki dan, po sat vremena – priča Nemanja Živojinović (22).
Sara je nezaposlena, završila je srednju turističku. Da čekaju trojke, saznali su u četvrtom mjesecu trudnoće. A pol beba tek na porođaju. U smederevskoj opštini trojki dobijenih prirodnim začećem nije bilo od osamdesetih. Morali su da se odreknu mnogo toga. Nemanja je jesenas digao kredit da bi napunio zamrzivač i spremio drva za zimu. Na proljeće su ostali bez televizije i interneta.
– Upoznali smo se prije četiri godine, kada sam tadašnjem dečku za poklon od Nemanje kupila morsko prase – sjeća se Sara (22).
Ubrzo su se zbližili, još je bila maturant kada su počeli da žive zajedno.
I dok se prisjeća kako je bilo nositi tri curice u stomaku, one trčkaraju okolo i hipnotišu nas svojim zlatnim uvojcima.

– Ništa mi nije bilo teško, mada sam više bila u bolnici nego kod kuće. Samo mi je sve nedostajalo, bila sam baš mlada. Priče starijih i iskusnijih žena su me plašile.
Porođaja se ne sjeća. Bila je tek zakoračila u osmi mjesec, sve se završilo pod potpunom anestezijom.
– Valentina je rođena prva, nas dvije smo poslije 18 dana izašle iz bolnice. Bila je velika, 2.100 grama! Andrijanu i Marijanu nisam vidjela 20 dana jer su odmah prebačene na Institut za majku i dijete – nastavlja Sara.

Istog dana su sve tri prohodale
Jednojajčane bliznakinje su kući došle tek poslije tri mjeseca, dvije mrvice rođene sa po kilogram i po. Čim su se spojile sa najstarijom sestricom Vanjom, uskladile su se u svemu sa njom – u isto vrijeme su jele, spavale, piškile. Istog dana su i sve tri prohodale!
– Kičma mi je pucala dok sam ih pridržavala. Onda sam jednom podviknula: djeco ustajte! Ne znam da li su se uplašile jer sam prvi put podigla glas… Uglavnom, počele su da ustaju jedna po jedna.
Najsmješnije joj je, kaže, kad je ljudi pitaju jesu li to trojke. Kud god da krenu, svi pitaju da se slikaju sa njima, miluju ih po kosici. 

– Marijana se odmah sprijatelji sa svakim, Andrijani treba malo više vremena, a Valentina je najzatvorenija. Stidljiva je, potpuno se razlikuje.
Otkriva nam da se Marijana i Ana zagrle dok spavaju, često ih zatekne i u istoj pozi, a Valentina bude sama za sebe, skrajnuta na drugom kraju kreveta.
– Sa odjećom nemam problem, samo naručim sve puta tri, jedino moram da im bilježim cipelice, da ne pomiješaju. I gledamo da im uzimamo sve isto, i igračke. U suprotnom se posvađaju – nastavlja Sara. 

Svakog jutra tri princeze bude mamu jer, kad jedna ustane, ustaju sve. Rastaju se rijetko. Jednom ih je deka odveo u školu gdje je radio kao domar.
– Mislila sam taman da obavim nešto od posla po kući. Nakon sat i po počela sam da plačem i zvala ga da ih vrati – smije se.
Često je nemoćna da ih obuzda, a tako je bilo i nedavno kada su gosti poželjeli da ih slikaju.
– Uhvatim jednu, druga pobjegne, treća se sakrila ispod stepeništa – priča Sara, pa kaže da se nada će se devojčice naći među malim modelima neke foto-agencije.

Mama bi i sina, tata se nećka
Pošto su sad „velike“, 12. decembra pune tri godine, hoće i same da se kupaju. Kupatilo je za tren u oblaku pjene, samo se naziru plave frćoklice.
– Skoro nam je komšinica dobila sina, bilo mi je toliko slatko. Stigla sam samo da kažem „Nemanja…“, a već sam čula odsječno ne! – smije se.
Nemanja uskoro planira na kraći rad u inostranstvo. Mada mladu mamu hvata strah da ostane sama, brat Boris (18) pomaže joj otkako su se klinke rodile. Zahvaljujući njemu, roditelji ponekad ugrabe koji tren samo za sebe. Uz Nemanjinu platu i dječji dodatak, koji sveukupno iznosi 7.800 dinara, malo je reći da se brinu kako dalje. Nadoknada za trojke od države im je izostala usljed administrativnih zavrzlama.
– U mojoj firmi ima toliko starijih od mene, neoženjenih, jer ne znaju kako da izdržavaju porodicu. Ali ako ne kreneš, nikad nećeš moći. Djeca te teraju dalje – ispraća nas Nemanja.

izvor:

blic.rs