„Tema dana“- Utisci sa koncerta KUD-a „Most“ sa Branom Stojanovićem i Dragicom Ninković

Sinoć je u prepunoj sali Doma kulture u Bratuncu održan koncert KUD-a „Most“ iz Bratunca, drugi po redu od preimenovanja ovog društva u trenutni naziv. Tim povodom smo u goste na UPSMedia radiju pozvali Branu Stojanovića i Dragicu Ninković, aktivne članove ovog KUD-a koji svoj talenat prenose i na mlađe generacije, takođe članove folklornog društva.

„Na koncertu su nastupile sve uzrasne grupe, od školice folklora do izvođačkog ansambla koji je svojom igrom i otvorio koncert. Takođe, naše veselje i 45. jubilej uveličali su i gosti iz Nove Pazove sa KUD-om „Mladost“ i etno sela Zlakusa kod Sevojna, odnosno KUD „Zavičaj“. Posjećenost je bila odlična, sala je bila prepuna što nam dalje govori da će se sledeći koncert KUD-a vjerovatno održati u većem prostoru.  Oduševljenje publike se nije moglo sakriti i svaka tačka je nagrađena gromoglasnim aplauzom.“, ističe naš gost.

Od gospodina Stojanovića smo saznali da je svaka koreografija, koja je sinoć bila prikazana bratunačkoj publici, propraćena odgovarajućom nošnjom, tako da smo kroz igru domaćih folklorista imali priliku da vidimo igru i nošnju iz okoline Niša, Bujanovca, centralne Srbije, te Pčinjskog kraja.

„Dve početne grupe, koje ja vodim, takođe su se sinoć pokazale domaćoj publici i mogu reći da sam prezadovoljna. Bilo je veoma teško organizovati tridesetoro djece u jednoj koreografiji i na manjoj bini. S obzirom na to da naše društvo iz dana u dan raste, činjenica da će nam biti potrebno više prostora u svakom smislu, sama se nameće. To je i pokazatelj da naše društvo izrasta u ozbiljnu i profesionalnu grupu. Naravno, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez čelnih ljudi koji vode ovaj KUD,  bez ikakve naknade za svoj trud i vrijeme, i ovom prilikom bih se još jednom zahvalila gospodinu Milošu Mitroviću i Mladenu Dolijanoviću, bez kojih ništa od svega ovoga ne bi bilo moguće organizovati.“, ističe gospođa Ninković.

U narednom periodu pripremna grupa izvođačkog ansambla gostovaće komšijama u Milićima, a očekuje se i veoma aktivan period KUD-a „Most“ sledeće godine.

Piše: A.A.