„Tema dana“ – Trajno rješavanje smještaja raseljenih lica u Bratuncu

Vlada Republike Srpske i Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije uplatili su za prvih šest mjeseci ove godine 244.810 KM za alteternativni smještaj u kojem se nalazi 712 lica.

Projektom zatvaranja alternativnih centara i alternativnog smještaja putem javnih stambenih rješenja „CEB 2″ predviđeno je da stambeno budu zbrinute 694 porodice iz 15 lokalnih zajednica, a ukupna vrijednost projekta na nivou BiH iznosi 104 miliona evra. Od ukupnih sredstava Republici Srpskoj je pripalo 29 miliona evra, od čega je kreditno zaduženje 18 miliona, a domaća sredstva iznose 11 miliona evra. Ovaj projekat je već otpočet realizacijim 18 potprograma u sljedećim opštinama i gradovima u RS: Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom i Višegradu.

U okviru ovog projekta završene su 22 stambene jedinice u Modriči, zgrada u Bijeljini, dok su u ostalim opštinama koje su obuhvaćene ovim projektom radovi u toku.

U Bratuncu je juče dogovorena izgradnja zgrade koja će biti završena za 15 mjeseci  i kojom će trajno biti rješeno stambeno pitanje za 20 porodica raseljenih i izbjeglih lica. Načelnik opštine Bratunac, Nedeljko Mlađenović, juče je sa predstavnicima Sekretarijata za raseljena lica i migracije, kao i sa izvođačima radova, obišao mjesto gdje će objekat biti izgrađen. Za UPSMedia tv i radio načelnik je izjavio sljedeće:

„Opština Bratunac u saradnji sa Vladom Republike Srpske, odnosno Sekretarijatom za izbjegla i raseljena lica sprovodi gradnju stanova za lica koja su u kolektivnim i alternativnim smještajima, pošto Bratunac već nekoliko godina nema kolektivnih centara, ostali su još alternativni smještaji. Cilj je ta lica trajno stambeno zbrinuti, tako da ove godine ide gradnja 82 kuće koji su se opredjelili za individualno stanovanje. Danas se izvodi izvođač  u radove, tako da imamo posjetu iz Ministarstva odnosno Direkcije za obnovu i razvoj. Vrijednost projekta je oko milion i četristo hiljada maraka, opština ima svoje učešće kroz izdavanje građevinskih dozvola, infrastrukturu, sve priključke struje, vode i kanalizacije tako da se nadamo da će u narednih 12 mjeseci biti na vrijeme završeno.“

Izvođač radova je firma „Braća Mićić“ d.o.o. iz Modriče, a vlasnik ove firme, Mladen Pepić izjavio je da je objekat inače zamišljen kao objekat srednjeg višeg standarda i da će biti opremljen savremenim liftovima. Sva ugrađena oprema i materijali u zgradama čiji su oni izvođači radova su prve klase, a ovaj objekat će imati šest spratova.

Osim ovih stanova Vlada Republike Srpske na prostoru opštine Bratunac uradila je preko 150 stambenih jedinica za smještaj i porodica poginulih boraca i raseljenih lica. U naredne dvije godine očekuje se rješavanje statusa svih ovih porodica. Učesnici u projektu su Ministarstvo za ljudska prava  i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Fond za povratak BiH, dok će nadzorni organ biti Republička direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske.

Piše: A.A.