„Tema dana“ – Sa psihologom Ivanom Kučom o radionicama Psihološkog savjetovališta za mlade

U današnjoj emisiji „Tema dana“ ugostili smo psihologa Ivana Kuča sa kojim smo u nekoj od prethodnih emisija razgovarali o pokretanju Psihološkog savjetovališta za mlade u sklopu Doma zdravlja u Bratuncu, a koje je nastalo kroz saradnju Doma zdravlja Bratunac i Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ kroz projekat „Be in charge-ti odlučuješ“. Projekat implementira Udruženje „Prijatelji Srebrenice“, podržan je putem programa ReLoad koji implementira UNDP uz podršku Evropske komisije.

„Jako su pozitivni utisci po pitanju saradnje sa sportskim klubovima u Bratuncu. Mi smo predložili da se oni uključe u rad savjetovališta, a i savjetovalište u rad sportskih klubova, odnosno saradnje sa mladima. Psihološka pripremljenost takmičara dobija poseban smisao i značaj. Sa ŽOK Bratunac, karate klubom „Miloš Delić“ i bokserskim klubom Bratunac ostvarili smo saradnju, odnosno oni su nam prvi otvorili vrata. Naravno, očekujemo uspješnu saradnju i sa ostalim sportskim klubovima iz Bratunca.

Samo u jednom sportskom klubu imamo dosta terena za saradnju, za učenje mladih za osnovne psihološke vještine. Za sada me najviše raduje što je prepoznato povjerenje učesnika mladih sportista i njihovih trenera. Djeca se ne ustručavaju da stručno lice pitaju bilo šta vezano za polje psihologije.“, ističe gospodin Kuč.

Psihoedukacija, psihološke karakteristike mladih, trema prilikom nastupa i slične tegobe koje se tiču mladih neke su od tema o kojima se razgovaralo na treninzima sa mladima iz ovih sportskih klubova.

„Razlozi, odnosno faktori uspjeha i neuspjeha kod mladih, motivi postignuća, neke su od tema koje smo obradili na radionicama, tj treninzima. Takođe, mladima smo dali da popune jedan upitnik samoefikasnostosti u kom su mogli da procjene kakav im je preduslov samopouzdanja koje je jako bitno graditi. Samopouzdanje je jako bitno u periodima kriza koje su nezabilazni dio odrastanja svakog mladog čovjeka. Veoma smo zadovoljni odzivom mladih sportista, a nije loš ni odziv roditelja koji dolaze sa djecom u Dom zdravlja.“. ističe psiholog Kuč.

Iako je Bratunac mala sredina, građani pokazuju visok nivo svijesti i veliko interesovanje za usluge stručnog lica, odnosno psihologa koji je dostupan u Domu zdravlja u Bratuncu dva puta sedmično, srijedom od 16 i subotom od 11 časova.

Piše: A.A.