„Tema dana“ sa Ljubkom Ilićem

U špici smo sezone kada pripadnici vatrogasnih službi imaju povećan obim posla. Sa dolaskom toplijih dana velik broj građana počinje sa radovima na poljoprivrednim zemljištima koji uključuju i spaljivanje biljnog otpada.

Prilikom ovih radova često zna doći do nekontrolisanih požara, a nažalost do toga dolazi jer se često nisko rastinje i trava pale kako bi se ubrzalo čišćenje, mada to zna izbjeći kontroli.

U današnjoj emisiji „Tema dana“ ugostili smo Ljubka Ilića, komandira Varogasne jedinice u Bratuncu.

Sa Ljubkom smo razovarali o uzrocima požara, zakonskim regulativama i preventivnom djelovanju.

„U toku ove godine vatrogasci su imali 33 intervencije, kada je u pitanju požar. U 95% slučajeva se radi o ljdskom faktoru. Najkritičnije je proljeće. Ljudi zapale sami, bez pomoći ikoga, bez lopate. Najbolje se njiva čisti paljenjem, ali treba dobro voditi računa u kom smjeru ide vjetar, da nisu sami, da nisu blizu nekog stambenog objekta, da uvijek kod sebe imaju grablje, lopate i da imaju vode. Ptrethodne godine zabilježena su samo dva šumska požara i šest požara niskog rastinja, jer je protekla godina bila vlažna i kišovita. Apelujem na sve građane da vode računa, zbog sebe i zbog drugih. Nemojte u poslovima biti sami. Kada čistite neki posjed, neka to bude kao moba. Danas komšije jednu njivu očiste zajedno, drugi dan drugu, da ih bude više da ne bi došlo do fatalnih posljedica i materijalne štete. Novčane kazne za fizička lica su od 100 KM do 1. 000 KM, a za privredna društva od 3. 000 KM do 15. 000 KM“-rekao je, između ostalog, Ilić.