„Tema dana“ – Posjeta bibliotekara Sajmu knjiga u Beogradu

Danas smo u radio-emisiji „Tema dana“ ugostili direktora Narodne biblioteke Bratunac, Mladena Subotića i Ljubu Todorović, dugogodišnju bibliotekarku i računovođu u ovoj kulturnoj ustanovi. Naši gosti su prepuni utisaka sa ove regionalno najveće manifestacije posvećene knjizi, a biblioteku su osvježili sa oko 500 novih naslova.

„64. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu smo posjetili u srijedu, 23. oktobra,  i sa ove manifestacije smo ponijeli popriličan broj knjiga. Posjeta sajmu ne bi bila moguća da opština Bratunac svake godine ne izdvoji sredstva za kupovinu novih knjiga u kojima mogu da uživaju svi  Bratunčani. Republika Srpska i BiH uzeli su učešće na ovom sajmu, od uzdavačkih kuća bih izdvojio Zadužbinu Petar Kočić iz Banja Luke i Goraždansku štampariju koja ove godine slavi 500 jubilej. Oko 40 000 ljubitelja knjige posjetilo je ovaj događaj, a mogu primjetiti da je, u odnosu na prošlu godinu, posjećenost veća.“, ističe gospodin Subotić.

Sa gospođom Ljubom Todorović smo razgovarali o novim naslovima koji su stigli u Narodnu biblioteku Bratunac, a koji će čitaocima biti dostupni tek nakon deset dana, jer je u toku popisivanje nove literature.

„Kao što je direktor naglasio, u pitanju je oko 500 novih naslova. Od klasične literature nabavili smo romane Dostojevskog, Andrića, za Cvijića je postojalo veliko interesovanje tako da smo i to uspjeli obezbjediti. Knjige Džordža Orvela, Oskara Vajlda, a što se tiče modernije literature tu su naslovi Vedrane Rudan, Ljiljane Habjanović Đurović i mnoge druge. Takođe, našu biblioteku smo osvježili knjigama na engleskom jeziku, kao i knjigom pitanja i odgovara vezanih za pripremu za odlazak u inostrane zemlje, a koja će biti dostupna u našoj čitaonici.“, naglasila je gospođa Todorović.

Naši gosti su nam prenijeli i bitnu informaciju a koja se tiče kulturnog života Bratunca. U petak će se sa početkom u 19 časova održati promocija knjige prof Ljube Simića „Slobodno padanje“, koja je sada već smještena u zavičajnu zbirku Narodne biblioteke Bratunac. Promocija će se održati u narodnoj biblioteci, a štampanje su podržali opština Bratunac, Dom Kulture i Narodna biblioteka Bratunac.

Piše: A.A.