„Tema dana“ – Gosti: Mirjana Ostojić i Aleksandar Vasić

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bratunac u saradnji sa Domom zdravlja Bratunac i Službom za transfuziju krvi Zvornik, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati 25.09.2019. godine u prostorijama Doma zdravlja u Bratuncu od 9:00 do 12:00 časova. Tim povodom, u današnju radio-emisiju „Tema dana“ ugostili smo Mirjanu Ostojić, sekretara opštinske organizacije Crvenog krsta Bratunac i Aleksandra Vasića, direktora Doma zdravlja Bratunac. Sa njima smo razgovarali o tome ko može biti davalac krvi, kako se prijaviti i dati krv i o mnogim drugim pojedinostima, a koje su vezane za ovu akciju.

„Akcija dobrovoljnog davanja krvi prva je akcija ovakvog tipa od početka ove godine. I prošlih godina smo organizovali ovakve akcije, a od saradnje sa lokalnom zajednicom izdvajam saradnju sa srednjom školom u Bratuncu, kada su maturanti bili dobrovoljni davaoci krvi. Opštinska organizacija Crvenog krsta u Bratuncu može se pohvaliti brojem volontera čiji broj iz godine u godinu raste. To su mladi ljudi koji se odlično snalaze u svojoj ulozi, jer znaju da tim činom pomažu drugima i produžavaju tuđe živote. Posebno bih istakla prava i beneficije dobrovoljnog davaoca krvi, a one su: oslobađanje participacije dobrovoljnog davanja krvi tj oni koji su dali krv manje od deset puta oslobođeni su plaćanja participacije u toku jedne godine, oni koji su dali krv više od deset puta trajno su oslobođeni plaćanja participacije. Davaoci koji su u radnom odnosu u slučaju dobrovoljnog davanja krvi mogu odsustvovati sa posla.“, ističe gospođa Ostojić.

Takođe smo saznali i da će se u narednom periodu održati i „Nedjelja tuberkuloze“ od 14. do 21. septembra, „Nedjelja djece“ početkom oktobra, takmičenje iz poznavanja pokreta Crvenog krsta i „Misli mine“, „Nedjelja solidarnosti“. Početkom decembra, tačnije 1. decembra je „Dan borbe protiv side“, dok je 5. decembar „Dan volontera“. Gospođa Ostojić ističe da su to tradicionalne aktivnosti koje Crveni krst Bratunac svake godine realizuje.

Od doktora Vasića smo saznali da su svakodnevno potrebne velike količine krvi svih krvnih grupa. A o tome ko sve može biti učesnik ove akcije, doktor Vasić je rekao:

„Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti. Isključivo zdrava osoba može dati krv. Postoje i trajna stanja kada osoba ne može biti dobrovoljni davalac krvi, a to su osobe sa: bolestima kardiovaskularnog sistema, dijabetesa, tuberkuloze, malignim oboljenjima i oboljenjima bubrega.

Davanje krvi ne može biti štetno po zdravlje davaoca jer  količina krvi koja se uzima od davaoca nije štetna za rad organizma davaoca. Takođe, sve osobe koje daju krv ne mogu se zaraziti ni jednom bolešću, jer medicinski tehničar pred davaocem krvi otvara nov pribor za davanje krvi, tj taj pribor je sterilan i za jednokratnu je upotrebu.

Poželjan je lagan obrok prije davanja krvi, a nakon toga osobe koje daju krv  moraju odmoriti. Već nakon 15tak min davaoci mogu obavljati svoje rutinske aktivnosti. Postoje četiri krvne grupe, to su: A, B, AB i O. Imamo i Rh faktor koji je jako vazan, postoji Rh pozitivan i Rh negativan faktor. Najpoželjnija krvna grupa je nulta ili O, ta krvna grupa može da se donira svima, a osobe sa ovom krvnom grupom mogu primiti krv samo od osobe sa istom krvnom grupom.“, rekao je za UPSMedia, doktor Vasić.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bratunac i Dom zdravlja Bratunac vas pozivaju da podržite ovu akciju i da dobrovoljnim davanjem krvi spasite nekome život. Prijaviti se možete na broj telefona 066 904 250.

Piše: A.A.