Tema dana – Gost: sveštenik Dejan Đuričić

Pravoslavni vjernici su juče proslavili praznik „Sveti mučenici Makaveji“ po kojima je jučerašnji vašar u Bratuncu i dobio ime. Tim povodom, a i povodom početka Velikog ili Bogorodičinog posta, u goste u našoj radio-emisiji „Tema dana“ smo pozvali sveštenika Kravičke parohije, oca Dejana Đuričića. Na samom početku našeg razgovora smo ga zamolili da nam kaže nešto više o jučerašnjem prazniku:

„Sveti mučenici Makaveji su starozavjetni jevrejski mučenici, koji su postradali u drugom vijeku prije Hrista, tačnije 166. godine prije nove ere. Njihov život opisan je u Knjigama Makavejskim. Sedmorica braće prozvanih Makaveji, njihova majka Solomonija ili Salomija kako se ponekad naziva, i njihov učenik prvosveštenik Eleazar postradali su u vrijeme cara Antioha Epifana koji je izdao naredbu da svi Jevreji moraju prinositi žrtve idolima, odnosno moraju preći u jelinstvo, odreći se svoje vjere u jednoga Boga, što ova braća zajedno sa njihovom majkom i njihovim učiteljem nisu htjeli da učine. Zbog toga što su se oglušili o carevu naredbu predadoše ih teškim mučenjima i ponižavanjima i na kraju ih žive spališe. Podvig sedam svete braće inspirisao je Judu Makaveja da povede pobunu protiv Antioha Epifana kako bi očistio Jerusalimski hram od paganskih idola što su na kraju Jevreji i uspjeli da ostvare. Bezbožni car Antioh Epifan svoj život je završio iznenada i u strašnim mukama. Podvig Makavejske braće, njihove majke i njihovog učitelja jeste priča o hrabrom ispovjedanju vjere u jednoga Boga, u vremenu u kojem su se većina iste odrekli zarad materijalnih interesa.“, rekao je za našu ekipu radija „UpsMeda“, otac Dejan Đuričić.

Od oca Dejana smo iz našeg razgovora takođe saznali da je tradicija održavanja bratunačkog vašara Makivije usko vezana za mučenički život ovih svetaca. Kako je mnogo ljudi izginulo u Prvom i Drugom svjetskom ratu, i na našim prostorima, žitelji Bratunca su se tako poistovjetili sa mukama ovih svetaca pa je tako nastala proslava njima u čast u porti crkve u Bratuncu. Vašar je godinama pomjerao svoju lokaciju, kako zbog trgovine stoke i prodaje raznih proizvoda u vidu pijačnog dana, pa je vašar dobijao šire razmjere.

Juče je, 14. avgusta, počeo i Gospojinski ili Bogorodičin post koji traje sve do Velike Gospojine 28. avgusta: „Ovaj post traje dvije nedelje i samo je Vaskršnji post stroži od Gospojinskog. Ovaj post se posti na vodi, subotom i nedjeljom je dopušteno pripremanje hrane na ulju. Riba je dozvoljena samo jedan dan , na Preobraženje Gospodnje 19. avgusta. Za ovaj period takođe je karakteristična i tradicija koja se njeguje u narodu, a vezana je za vodu i bosiljak za koji se vjeruje da je sveta, božija biljka. Obično se u jelo stavlja malo ove biljke i poslužuje se ukućanima kako bi ih Presveta Bogorodica zaštitila od zla.“, ističe naš sagovornik.

Piše: A.A.