„Tema dana“ – Gost: Stanojka Tešić iz Udruženja „Forum žena“ Bratunac

Gošća u današnjoj radio-emisiji „Tema dana“ bila je Stanojka Tešić iz Udruženja „Forum žena“ iz Bratunca. Povod gostovanja gospođe Tešić na UPSMedia radiju bila je akcija čišćenja stećaka u Baćićima, Kravici, koja se održala krajem septembra mjeseca, tačnije 28.09.2019. godine. Akciju je organizovalo Udruženja žena „Maja“ iz Kravice, a podržano je i od strane Udruženje žena „Priroda“iz Bratunca, Kravičke parohije, te mještana Kravice i građana Bratunca.

Udruženje „Forum žena“ iz Bratunca postoji već 20 godina, a nastalo je iz inicijative nekolicine žena iz Bratunca koje su željele da aktivno učestvuju u izgradnji civilnog društva. Organizovale su se dobrovoljno kao aktivistkinje koje se nisu mirile sa izolacijom u bilo kom smislu. U cilju reintegracije i osnaživanja ženske populacije, organizovale su niz edukativnih sadržaja kroz: kurseve, radionice, seminare i predavanja.

„Udruženje „Forum žena“ je podržalo akciju čišćenja stećaka u Baćićima, u Kravici dok je pokretač ove inicijative bilo Udruženje žena „Maja“ iz Kravice. Postoji mnogo stećaka na području opštine Bratunac, a čišćenje ovih u Kravici samo je jedan način da skrene pažnja koliko nam je bitno kulturno nasljeđe, a koje je u ovom slučaju bilo zapušteno. Kao što rekoh, akciju su podržala i ostala udruženja žena iz Bratunca, pod podkroviteljstvom OSCE-a. U narednom periodu planiramamo da očistimo još dvije lokacije u Kravici gdje se stećci nalaze i da skrenemo pažnju na put koji vodi do istih. Jer, ako ne vodimo računa o putu i o aktiviranju svih nas za postavljanje tabli, onda nam ovo čišćenje i ne znači mnogo.“, ističe gospođa Tešić.

Ovo udruženje posljednjih godina u svoje projekte uključuje i pripadnike jačeg pola, kao i omladinu.  U okviru projekta „Pravedni mir i pomirenje“održane su radionice kojima je prisustvovao veliki broj mladih iz Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice. Takođe, radionice poput „Osnove omladinskog rada“ koja se sprovela u okviru projekta „Pokrenimo promjene-podrška omladinskim forumima regije Birač“ privukla je veliki broj volontera i učesnika sa regije Birač.

„Do kraja ove godine i početkom sledeće imamo u planu da, pored uključivanja svih zainteresovanih u  „Gender akcione planove“ (Zakon o ravnopravnosti), uradimo i revidiranje postojećih strategija za mlade. Naše udruženje uspješno djeluje već 20 godina, što broj o 62 člana to potvrđuje. Raduje me što nam se sve više omladine uključuje u projekte i smatram da je to poseban vid napredovanja naše lokalne zajednice.“, ističe gospođa Tešić.

Piše: A.A.