Tema dana – Gost: Mladen Subotić

U srijedu, 21.08. 2019. godine,  će se u prostorijama Narodne biblioteke u Bratuncu održati promocija knjige slijepog pisca Srete Vučkovića pod nazivom „Prst sudbine“. Tim povodom u našoj radio emisiji „Tema dana“, u sklopu jutarnjeg programa,  smo ugostili vršioca dužnosti  direktora narodne biblioteke u Bratuncu, Mladena Subotića.

„Sreto Vučković je nastavnik srpskog jezika iz Kozarske Dubice koji je bez vida ostao 2003. godine. Dokaz da ga ta životna nesreća nije omela u daljem egzistiranju je i činjenica da ovaj čovjek piše knjige za koje je dobio brojne nagrade. Za svoj prvi roman „Ploska“, Vučković je dobio specijalnu nagradu na književnom konkursu Saveza slepih Srbije 2014. godine. Ploska je stvarna, izuzetno dragocjena stvar iz Vučkovićeve porodice kojoj je on i posvetio svoj prvenac, a koja je ušla u zbirku predmeta Javne ustanove Spomen područja Donja Gradina, Kozarska Dubica.“ , ističe naš sagovornik.

U daljem razgovoru sa gospodinom Subotićem saznajemo da je „Prst sudbine“ roman koji hronološki prati razvoj jedne porodice u periodu između dva svjetska rata. Subotić nije htio više da otkriva, a za našu emisiju „Tema dana“ rekao je i da je cilj promocija knjiga upoznavanje lika i djela autora sa publikom. Mislimo da je sasvim dovoljno za čitaoce koje vole ovakvu tematiku da dođu i prisustvuju promociji knjige „Prst sudbine“. Vdd Narodne biblioteke takođe je napomenuo:

„Do kraja godine ćemo imati niz aktivnosti i promocija knjiga u našim prostorijama, a samo neke od njih su gostovanja: Vanje Bulića, Neleta Karajlića, Ljiljane Habjanović Đurović koja će Bratunčanima u dogledno vrijeme predstaviti i svoj novi roman.“, kaže Subotić.

Naš gost je takođe istakao da su svi zaposleni u biblioteci zadovoljni brojem posjetilaca ovakvim skupovima, ali bi svakako opet iskoristio priliku i pozvao sve zainteresovane da isprate i ovu promociju i na taj tačin podrže gospodina Vučkovića.

Piše: A.A.