„Tema dana“ – Gost: Miloš Mitrović

U današnjoj radio-emisiji „Tema dana“ razgovarali smo sa predsjednikom KUD-a „Most“ iz Bratunca, profesorom Milošem Mitrovićem. Povod njegovog gostovanja na UPSMedia radiju je godišnji koncert ovog KUD-a, odnosno 45. jubilej aktivnosti Kulturno-umjetničkog društva sa prostora opštine Bratunac. Na samom početku smo se sa gospodinom Mitrovićem prisjetili početaka bratunačkog KUD-a kada je nosio druge nazive.

„Kulturno-umjetničko društvo Bratunac datira još od davne 1928. godine, kada je djelovalo pod nazivom „Tamburica“. U toku Drugog svjetskog rata aktivnosti KUD-a nailaze na prekid rada, što članove istog ne spriječava da svojom pjesmom i igrom zabave borce. Poslije završetka rata Društvo uspješno radi, posebno na polju dramskog djelovanja kada 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka postiže sjajne rezultate na gostovanjima, smotrama i takmičenjima. Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog vijeka na kratko je zatajio rad vrijednih amatera i entuzijasta, sve do 1974. godine od kada KUD neprekidno radi i stvara pod nazivom „Mladost“, sve do 1992. godine. U ovom periodu najaktivnije su dramska i folklorna sekcija. KUD „Most“ prije svog osnivanja, odnosno preimenovanja 2018. godine, nosio je ime Svetog Vasilija Velikog kao sekcija koja je djelovala pri Srpskom dobrotvornom kulturno prosvjetnom društvu. Članovi ovog KUD-a su preko čuvanja tradicije i kroz pravoslavlje uspjevali pomagati svim Bratunčanima kroz dobrotvorstvo.“, ističe naš gost.

Kulturno-umjetničko društvo „Most“na samom početku djelovalo je sa oko 20 članova, dok danas KUD broji oko 150 članova, i ta cifra svakim danom raste. Inicijativom bratunačkih roditelja KUD „Most“je formiran 30.01.2018. godine, a naziv „Most“ simbol je spajanja dvije obale i povezivanja ljudi kroz folklor.

„Društvo je za kratak vremenski period postiglo sjajne rezultate na takmičenjima i smotrama širom Republike Srpske i Srbije. Takođe, učesnik je humanitarnih i kulturnih manifestacija na kojima su, kroz pjesmu i igru, na najbolji mogući način prikazali i promovisali našu opštinu. Trenutno radimo dvije nove koreografije iz Srbije i one će premijerno biti prikazane na koncertu. Takođe, radimo i koreografije koje karakterišu igre sa područja opština Bratunac i Ljubovija i, iako nećemo uspjeti  predstaviti ih na koncertu, vjerujem da će biti prilike da u skorije vrijeme domaćoj publici pokažemo to „osvježenje“., za UPSMedia radio je naglasio gospodin Mitrović.

Predstojeći događaj biće prvi koncert KUD-a „Most“ ove godine. Prvi koncert ovog KUD-a od osnivanja pod novim nazivom, Bratunčani su imali priliku ispratiti prošle godine, a nastavak koncertne tradicije dokaz je da je u današnjem vremenu bitno očuvati prave vrijednosti. Ovogodišnji gosti na koncertu bratunačkim folkloristima biće Kulturno-umjetnička društva iz Užica i Nove Pazove. Svi ste pozvani da, 26.11. u 18 časova u Domu kulture, zajedno proslavimo postojanje KUD-a u opštini Bratunac.

Piše: A.A.