„Tema dana“ – Gošće: Jovana Todić i Anastasija Petrić iz novinarske sekcije OŠ „Branko Radičević“

U današnjoj emisiji „Tema dana“ imali smo gošće koje su našim slušaocima pripremile zanimljiv sadržaj. Naime, riječ je o Jovani Todić i Anastasiji Petrić, učenicama devetog razreda OŠ „Branko Radičević“, članovima novinarske sekcije koja je sa radom krenula prije deset dana. Novinarska sekcija nastala je u sklopu recitatorske sekcije koju vodi nastavnica srpskog jezika Sneža Stanojević, a inicijativa pokretanja ove sekcije krenula je od učenika devetog razreda koji će biti gosti, odnosno novinari domaćini našeg Omladinskog programa 18. februara. U nastavku pročitajte novinarske izvještaje koje su pripremile naše današnje gošće.

„Dani ruske kulture“ u Bratuncu

Svake godine u Bratuncu održava se manifestacija pod nazivom „Dani ruske kulture“. Ovaj događaj je ustanovljen za upoznavanje Rusa, njihove kulture, običaja itd, te ovih par dana, koliko traje manifestacija, prikazuju se razni filmovi, održavaju izložbe.

„Dani ruske kulture“ u Bratuncu počeli su u ponedjeljak, 3. februara 2020. godine. Festival je otvorio film „Legenda o Kolovratu“, jako zanimljivog sadržaja, koji je vidio veliki broj ljudi. Sljedećeg dana prikazan je film „Bitka sa Sevastopolj“, 5. februara prikazan je film „Dnevna straža“. Za 6. i 7. februar predviđeni su filmovi „Admiral“ i „Jelike“. Za kraj festivala izabran je jedan od najboljih filmova – film „Ironija sudbine“.

Ove godine prikazana je i izložba fotografija „U susret ruskom caru“, koja prikazuje stradanje posljednje ruske carske porodice Romanov, koju nam je omogućio Dom kulture Bratunac. Prošle godine za „Dane ruske kulture“ mogli smo pogledati još mnoge zanimljive sadržaje, koji nam ove godine nisu bili omogućeni.

I bez ovih događaja, imali smo jako zanimljiv i kulturno-istorijski sadržaj na koji se odazvao veliki broj ljudi. Želimo da se u ime svih građana zahvalimo Domu kulture Bratunac i Ruskoj ambasadi u BiH koji su nam ovo omogućili i nadamo se da će ubuduće biti još ovakvih manifestacija, jer mnogo znače za upoznavanje kulture i običaja drugih naroda.

Nikolina Mrkaja, IX-2

10.02.2020.godine

Izvještaj novinarske sekcije o školskim takmičenjima

Dana 06.02.2020. godine u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ održano je školsko takmičenje iz matematike kojim su bili obuhvaćeni učenici VII, VIII i IX razreda. Takmičenje je počelo u 12.15 časova i trajalo je sat vremena, a rezultati takmičenja su objavljeni 07.02.2020. na oglasnoj tabli. Rang-lista takmičenja glasi:

VII razred:

  1. Veselinović Tatjana (prvo mjesto)
  2. Marjanović Ana (drugo mjesto)

VIII razred:

1.Jakovljević Dajana (prvo mjesto)

2.Davidović Katarina (drugo mjesto)

IX razred:

1.Todić Jovana

2. Petrić Anastacija (dijele prvo mjesto)

Takmičenje iz pravoslavne vjeronauke održano je 05.02.2020. godine. Takmičili su se učenici VI razreda i najbolje rezultate su postigli:

  1. Tamara Stanojević (prvo mjesto)
  2. Stanislava Jokić (drugo mjesto)
  3. Milica Marković (treće mjesto)

U školskoj 2019/2020. godini, osim pomenutih, takmičenja će biti organizovana i iz fizike, informatike, srpskog jezika, ruskog jezika i fizičkog vaspitanja. Svim učenicima i učesnicima takmičenja želimo mnogo uspjeha.

Izvještaj pripremile Jovana Todić i Anastasija Petrić, učenice IX-3

 

Dobro u ljudima

Dana 31.01.2020. godine odjeljenska zajednica razreda IX-3 je organizovala humanitarnu akciju na koju ih je podstakao njihov vjeroučitelj, sveštenik jerej Srđan Lalović. Naime, oni su na tu ideju došli sedmicu dana ranije, kada je jedna djevojčica iz razreda predložila da pomognu jednoj baki koja nema osnovne uslove za život i ima nepokretnog muža. Djeca su uz pomoć vjeroučitelja skupila novac, te kupila prehrambene proizvode, platila struju, te obezbjedila higijenski paket i garderobu. Tog petka, 31.01., su otišli i pozvonili na vrata baki Stoji koja je sa osmjehom prihvatila njihove „poklone“. Poslije razgovora sa odjeljenskom zajednicom IX-3, rekli su nam da se sav njihov trud ne može porediti sa osmijehom žene koja ih je dočekala. Svakako da oni tu neće stati, već imaju u planu pomoć dječacima koji su izgubili majku, a otac im je nezaposlen. Ovim putem podstičemo sve ljude da se pridruže humanitarnim akcijama, jer ruka koja pruža nikada nije prazna!

Izvještaj pripremile Jovana Todić i Anastasija Petrić, IX-3

Rad ovih vrijednih djevojčica nastaviće se i u budućnosti, jer će vam pripremiti još mnogo novinarskih izvještaja i dobrih vijesti koje bi trebalo da podrži svako od nas. Svaka čast!