„Tema dana“ – Gošće: Ivana Jovanović i Marijana Matić iz Udruženja „Leptir“

U današnjoj emisiji „Tema dana“ razgovarali smo sa defektologom Ivanom Jovanović i psihologom Marijanom Matić iz Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine iz Srebrenice. Kao što znate, u toku je realizacija projekta „Izaberi sport, a ne zavisnost“ koji implementira Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLoad) i UNDP.

„Do sada su završena dva seta aktivnosti. Prvi set je obuhvatio predavanja i radionice u cilju edukacije djece i roditelja, a drugi set sastojao se iz javnih prezentacija sportskih klubova sa područja opštine Bratunac. Treći set obuhvata nabavku sportskih rekvizita za područne škole MZ Fakovići i MZ Tegare, koje nemaju uslove da se djeca bave sportskim aktivnostima. Te rekvizite smo već nabavili i uručili školama, čeka se samo lijepo vrijeme za postavku mrežica na golovima, jer do sada nam vrijeme to nije omogućavalo. Kao direktni korisnici u ovom projektu učestvuju djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju, uzrasta od 10 do 35 godina, njihovi vršnjaci tipičnog razvoja uzrasta od 6 do 18 godina, njihovi roditelji i članovi sportskih klubova.“, ističe defektolog Jovanović.

Sveukupni cilj projekta je prevencija bolesti zavisnosti kroz uključivanje djece i mladih u sportske aktivnosti, dok su specifični ciljevi da se podigne nivo znanja djece i mladih o opasnostima bolesti zavisnosti  i podignuti nivo znanja djece i mladih o značaju bavljenja sportom za cjelokupno psihičko-fizičko zdravlje čovjeka.

„Predavanja su obuhvatila šest tema, odnosno šest vrsta zavisnosti: alkoholizam, zavisnost od nikotina i narkotika, kockanje, te zavisnost od intereneta i igrica. Do sada su održane dve info radionice sa roditeljima i dve radionice sa sportskim klubovima, 3 uvodne radionice sa djecom, nabavka i postavka sportske opreme, 24 tematska predavanja, a održano je i 12 kreativnih radionica na kojima su mladi pravili i panoe o datim temama. Takođe, mladi su posjetili i pogledali po jednu utakmicu odbojkaškog i košarkaškog kluba iz Bratunca, a prisustvovali su i treninzima.“, rekla je psiholog Matić.

Do kraja projekta, kraj mjeseca aprila, održaće se još 12 tematskih predavanja, 6 kreativnih radionica kao i posjete karate klubu „Miloš Delić“ i fudbalskom klubu „Bratstvo“ iz Bratunca. Kako kažu naše gošće, time bi se zaokružila ova cjelina u kojoj će mladi iz ovog udruženja razviti svijest o temama o kojima je i sam projekat.

Piše: A.A.