Tema dana – 12.12.2018. – Bezbjednost u saobraćaju, gosti Zlatan Simić i Slađana Mitrović

Povećan broj saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju u posljednje vrijeme u Srebrenici i Bratuncu ponukao je našeg sugrađanina Zlatana Simića, zamjenika komandira vatrogasne jedinice u Bratuncu, da uputi apel javnosti i pokrene inicijativu za podizanje svijesti o opasnostima u saobraćaju kod stanovništva, posebno pred nastupajuće praznike, kada se povećava i upotreba alkohola.

UPSMedia se odaziva na apel Zlatana Simića, te započinjemo sa serijalom radijskih emisija o ovoj temi. U današnjoj emisiji „Tema dana“ naši gosti bili su Zlatan Simić, koji je u sklopu svog profesionalnog angažmana već mnogo puta učestvovao u intervencijama nakon saobraćajnih nezgoda, i Slađana Mitrović iz Auto-moto društva “Srebranica“.

„Ovo je jedan problem širokih razmjera. Jasno da su aktivnosti policije, u smislu kažnjavanja nesavjesnih vozača, jedan od ključnih načina da se koliko-toliko smanji broj saobraćajnih nezgoda, ali to nije dovoljno. Potrebno je da se sistemski uključi i porodica, škola, društvo, mediji, spasilačke službe… kako bi se od malih nogu probudila svijest o odgovornosti svakog učesnika u saobraćaju. Imamo omladinu koja nema osjećaj da nije dobro sjesti za volan pod dejstvom alkohola, da nije što veća brzina ‘in’, to su problemi koji se ne rješavaju time što vi novčano kaznite lice određen broj puta, opet ponavljam, moramo doprijeti do svijesti, promijeniti navike svakog pojedinca“, rekao je Zlatan Simić.

„Ovakve akcije koje smo zajedno pokrenuli treba da utiču na omladinu, da se spriječi prvenstveno gubitak mladih života. Nadam se da ćemo svi mi, i spasilačke službe, i više medija, uključiti i da ćemo pokrenuti jednu širu akciju. Ja, sa strane građanina i sa strane roditelja, koji se takođe brine za svoju djecu, mislim da bi to bilo jedino rješenje“, istakao je Simić.

„Auto-moto savez RS, samim tim i auto-moto društva, imaju za zadatak provoditi preventivne akcije i time učestvovati u bezbjednosti saobraćaja. Mi organizujemo akcije za sve učesnike u saobraćaju: vozače, pješake, bicikliste, motocikliste, traktoriste, i zaista, moram reći da je zainteresovanost učesnika u saobraćaju solidna. Mnogo je faktora koji saobraćaj čine bezbjednim – vozač, vozilo, put, okolina, ostali učesnici u saobraćaju… Najviše je do vozača i vozila, to je istina, ali i faktor ‘okoline’ je isto toliko bitan – da su putevi pregledani, da je raskresano zelenilo oko kolovoza, da pored puteva nisu postavljene table koje ometaju preglednost, da nisu postavljeni neki svjetleći objekti koji će zasljepljivati vozače u noćnim uslovima vožnje. Zatim je tu faktor ‘put’ koji se odnosi na izgrađene kolovozne zastore savremenog asfalta, bez postojanja udarnih rupa, sa pravilnim nagibima puta, dozvoljenim usponima i nizbrdicama, obezbjeđen kolovoz svom zaštitnom opremom, opremljenost puteva svim potrebnim znacima, horizontalnom signalizacijom, održavanje puteva“, istakla je Slađana Mitrović.

„Što se tiče statističkih podataka kojima mi raspolažemo, u zadnjih 11 mjeseci u 2018. godini je bilo 83 saobraćajne nezgode u Bratuncu, dok je u 2017. godini bilo 86 saobraćajnih nezgoda. U ovim nesrećama 24 osobe povrijeđeno je tokom ove godine, a 26 tokom prethodne, jedno lice prošle godine smrtno je stradalo u saobraćajnoj nesreći, nažalost, i tokom prethodnog vikenda izgubili smo mladog momka. Treba svi da radimo što je do nas da se takve stvari više ne događaju“, rekla je Slađana Mitrović.

„Ono što svakako savjetujemo vozačima za predstojeći period proslava jeste da ne sjedaju za volan u akolholisanom stanju, da pripreme vozilo za zimske uslove saobraćaja, da posjeduju obaveznu zimsku opremu, da izvrše preventivnu provjeru tehničke ispravnosti vozila prije kretanja na put, da voze u granicama dozvoljenih brzina i brzinu vozila prilagode uslovima na putu, te da prilikom vožnje obavezno koriste sigurnosne pojaseve, a za djecu sjedalice i podmetače. Samo na ovaj način ćemo se bezbjedno prevesti do odredišta i provesti predstojeće praznike u sreći sa svojim najmilijim“, rekla je za kraj našeg razgovora Slađana Mitrović ispred Auto-moto društva „Srebrenica“ Bratunac.