Teško je, ali se prepreke mogu prevazići-poručile žene na Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Aktivisti i aktivistice Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, Narandžasti dan – Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama obilježili su prikazivanjem najave filma “(ON)A?“ u multipleksu Cinema City u Sarajevu, koji predstavlja žene našeg društva kao hrabre junakinje svakodnevnog života.

“Napravili smo ovaj film kako bismo se zahvalili svim ženama, veličanstvenim heroinama. Na ovaj način želimo im pokazati da beskrajno cijenimo ono što rade. Želimo istaći važnost njihovog postojanja, jer njima herojstvo dolazi prirodno. Najzad one su nas donijele na ovaj svijet, a mi ih nažalost često uzimamo zdravo za gotovo. Hajde da im damo ono što zaista zaslužuju. Zahvalnost, poštovanje i beskrajnu ljubav.”- istakla je obraćajući se prisutnim Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Prikazivanju najave filma “(ON)A?“ prisustvovale su i žene čije su životne priče bile tema filma. Opširnije čitajte na  www.mladi.org

„Drago nam je da je neko odlučio dati priliku da i žene koje nisu javne ličnosti ispričaju svoje životne priče, jer imamo šta reći. Nastavit ćemo se boriti kako bi zauzele mjesto u društvu koje nam pripada“ – poručile su glavne akterke filma.

Nakon projekcije je organizovano i druženje kako bi žene iz svih sfera razmijenile iskustva, te razgovarale o preprekama sa kojima se svakodnevno susreću.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova, 52,8% žena je pretrpjelo neki oblik nasilja. Mada određeni statistički podaci postoje, o pravim brojkama teško je govoriti.

Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Američke ambasade u Sarajevu, provodi projekt „Orange voices for gender equality“. Jedan od ciljeva projekta je da svakog 25. u mjesecu obilježi Narandžasti dan (Orange day), promovira i lobira za jednakost spolova, obilježava i bori se protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te podiže svijest javnosti i građana o ovoj problematici.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu „Narandžastim danom” (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprječavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Tekst preuzet sa www.mladi.org