Takmičenje u poznavanju pravila Prve pomoći

Opštinska organizacije Crvenog krsta Srebrenica, organizovala je regionalno takmičenje u poznavanju prve pomoć, koje se po prvi put organizuje u ovoj opštini. Na takmičenju su učestvovala 63 učenika iz Vlasenice, Zvornika, Bratunca, Šekovića i Srebrenice, u dvije kategorije, podmladak i omladina, u ekipama od po 6 članova koji su pokazali zavidno znanje u poznavanju prve pomoći.

Učesnici su istakli da su jako srećni što su učestvovali na ovom takmičenju jer je poznavanje prve pomoći vještina zahvaljujući kojoj mogu spasiti živote mnogih ljudi.

“Takmičenje mi se veoma sviđa jer učimo nešto korisno, uvijek će nam u životu ovo trebati, šta god da nam se desi, biće nam prva pomoć neophodna”, izjavio je Haris Mujić, učenik Prve osnovne škole u Srebrenici i jedan od učesnika današnjeg takmičenja.

Da bi povrede bile što uvjerljivije, pobrinuo se stručni tim koji već godinama učestvuje na takmičenjima i od raznih materijala scenira razne povrede.

“Već 6 godina sam unutar Crvenog krsta i ovo nije prvo takmičenje na kom učestvujem, učestvovala sam i u ekipi, a ove godine učestvujem kao šminker, šminkam povrede povređenim. Postoji jedna smjesa od koje se prave kosti, to pravim od tapetola i jedne paste, i tu su boje, mogu biti tempere, ili mogu da ih napravim od kreme i jestivih boja, odnosno boja za tkaninu, to uglavnom koristim”, rekla je Marija Klještan koja je bila u timu scenografa i šminkera.

Organizatori su zadovoljni takmičenjem i znanjem koje su učenici pokazali, te se nadaju da će današnja uspješna organizacija takmičenja biti podsticaj za organizovanje svih drugih na području opštine Srebrenica.

https://youtu.be/Pg-4SPPtRsA

“Imamo sve kapacitete da takmičenje ove vrste možemo organizovati na području opštine Srebrenice, ne samo kada u pitanju crveni krst tj prva pomoć nego i druga takmičenja”, jasan je Cvijetin Maksimović jedan od organizatora ovog događaja.

“Svaki život je puno a oni ako nauče sada moći će i na ulici i u svojoj kući da pomognu prisutnim. Prva pomoć je jako lijepa stvar ako se nauči na vrijeme, ne valja ga učiti na ličnim primjerima, nego njih dobro naučiti prije pa onda ga primijeniti”, izjavila je Snežana Simeunčević, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta u Srebrenici.

Prvo mjesto u kategoriji podmladak osvojila je ekipa iz Zvornika, drugo mjesto pripalo je domaćinima, a trećeplasirani su bili učesnici iz Bratunca. U kategoriji omladinaca, prvo mjesto pripalo je učesnicima iz Srebrenice, drugoplasirani su bili omladinci iz Zvornika, dok je ekipa iz Bratunca i u ovoj kategoriji osvojila treće mjesto.

Najbolje tri ekipe iz obe kategorije dobili su korisne nagrade dok su ostali učesnici dobili zahvalnice za učešće na takmičenju.