Tajne ruske medicine: Magijska moć meda i cimeta

Kombinacija koja sigurno dobija, pomaže kod artritisa, ćelavosti, poboljšava varenje, liječi prehladu, jača srce, a dobra je i za mršavljenje…

O ljekovitosti meda je već sve rečeno, ali o cimetu kao jednom od najstarijih začina, malo se zna. Izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka — minerali koji nedostaju većini namirnica. Bogat vitaminom C, B6 i B2, djeluje kod upala i infekcija, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod gljivičnih infekcija, ublažava menstrualne tegobe, pomaže kod viška kilograma. Od davnina je poznato da med i cimet u kombinaciji imaju djelotvorna svojstva i da uspješno pomažu kod raznih bolesti.

ARTRITIS

Artritis — mješavina meda i cimeta će uspješno smanjiti bol u zglobovima.

Pomješajte dvije do tri kašike meda sa jednom kašikom cimeta u mlakoj vodi i tu smjesu nanosite na upaljene zglobove i polako masirajte.

IMUNITET

Redovna upotreba meda i cimeta će ojačati imunitet i štititi od raznih virusa i bakterija.

Svako jutro prije doručka uzmite jednu kašiku meda i jednu kašiku cimeta sa čašom vode.

VARENjE

Cimet jača bijela krvna zrnca.

Dvije kašike meda i dvije kašike cimeta prije svakog obroka olakšavaju varenje u organizmu.

ĆELAVOST

Osim meda i cimeta potrebno vam je i maslinovo ulje.

U vruće maslinovo ulje dodati veću kašiku meda i jednu kašičicu cimeta. Tu mješavinu dobro utrljati u korijen kose i ostaviti da djeluje 15 minuta, za nekoliko dana kosa će prestati da opada, a korijen kose će ojačati.

HOLESTEROL

Napitak od meda, cimeta i čaja će sniziti holesterol.

Tri kašike cimeta i dvije kašike meda pomješajte sa četiri decilitra zelenog čaja i piti tri puta na dan.

PREHLADA

Mješavina meda i cimeta uz redovnu upotrebu smanjuje mogućnost prehlade.

U jednu kašiku mlakog meda pomješati jednu malu kašiku cimeta. Uzimati tri puta na dan.
Osim prehlade, izliječiće i hronični kašalj i uspješno pročistiti sinuse.

SRCE

Svako jutro pojesti parče hljeba namazano medom i cimetom. Dokazano je da to smanjuje holesterol i rizik od srčanog udara. Redovna upotreba takođe smanjuje i otežano disanje i jača rad srca.

LOŠ ZADAH

Svako jutro preporučuje se ispiranje grla mlakom vodom u koju prije toga stavite jednu kašiku meda i jednu kašiku cimeta.

REGENERACIJA KOŽE

Potrebno je da 3 kašičice meda pomješate sa jednom kašičicom cimeta u prahu i da to mažete na lice svako veče. Ostaviti da djeluje 20 minuta, a potom lice isperite mlakom vodom.

MRŠAVLjENjE

Pola kašike cimeta staviti u 300 mililitara prokuvale vode, zatim kad se voda prohladi dodajte jednu kašiku meda (poznato je da med izgubi svoje ljekovito svojstvo u vreloj vodi), zatim sve zajedno dobro promješajte, podijeliti na dva djela i držati u frižideru. Način upotrebe: pije se dva puta na dan, svako jutro prije doručka i svako veče.