„SuperU“: Projekti „Tinejdžeri za održivi mir“ i „Američki dramski kutak“

Udruženje građana „SuperU“ Bratunac je u sklopu projekata „Tinejdžeri za održivi mir“ i „Američki dramski kutak“ organizovalo kurs engleskog jezika, te radionice nenasilne komunikacije i predavanja na temu religije.

Ove programe pohađaju djeca uzrasta od jedanaest do devetnaest godina iz mjesnih zajednica Bjelovac i Glogova.

„Razlog za odabir ove dvije mjesne zajednice krije se u tome što su obje jako stradale tokom rata i nisu imale baš puno kontakta nakon rata. Djeca idu u različite škole i nisu se sretali puno, sada smo ih spojili, kako bismo im omogućili da se upoznaju i, naravno, da povećamo toleranciju među njima i međusobno razumijevanje“, rekla je za UPSMedia Una Zečić, vođa projekta i osnivač Udruženja “Super U” Bratunac.

Djeca sa radionica donose samo pozitivne utiske, a posebno im se dopadaju radionice nenasilne komunikacije.

„Dolazim na kurs engleskog jezika zato što bih volio da odem negdje u stranu zemlju, jer tamo je bolji način življenja i tamo se bolje plaća, nego kod nas. Takođe mi se sviđaju i treninzi nenasilne komunikacije koji nam govore da bismo sve mogli riješiti komunikacijom i uz pomoć riječi“, rekao je Tomislav Petrović iz Bjelovca.

„Naučila sam dosta stvari koje mi pomažu i u školi kad imamo nešto za domaći“, kazala nam je Alina Rizanović iz Glogove.

Profesori smatraju da su rezultati već vidljivi, te da djeca pored učenja imaju priliku da se povezuju i druže.

„Do sada smo postigli jako dobre rezultate, djeca su zadovoljna i vidim da niko nije odustao, što mi je jako drago. Vidim da hoće da rade i nadam se da će ovo pored učenja biti jako dobro za djecu da se slažu i da rade zajedno“, izjavila je Branka Đokić, profesor engleskog jezika i književnosti.

„Ja za sada stavljam akcenat na to da shvate šta sprečava komunikaciju, procjenjivanje, moralisanje, etiketiranje, pričanje priča da to ne povezuje ljude, to pravi samo prepreke u komunikaciji i da shvate da kad se povežu sa sobom, sa svojim osjećanjima i sa svojim potrebama i kad su u miru sa sobom onda mogu da se povežu i sa drugima“, rekla je Snežana Molnar, predavač nenasilne komunikacije.

U narednih deset mjeseci djeca će tri puta sedmično prisustvovati časovima engleskog jezika, dva puta sedmično časovima nenasilne komunikacije i jednom mjesečno će slušati predavanja o religiji.