Stručnjaci iz oblasti ranog rasta i razvoja Regije Birač u posjeti Foči

Profesionalci iz domova zdravlja, centara za mentalno zdravlje, vrtića, centara za mentalno zdravlje i drugih ustanovak oje se bave pružanjem usluga djeci s poteškoćama u Regiji Birač u kojoj se provode aktivnosti “Projekta razvoja i saradnje regije Birač” koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a provode agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF i UNHCR posjetili su Foču.

U studijskoj posjeti imali su priliku upoznati sa uslugama ranog rasta i razvoja koje se u ovoj opštini pružaju kroz Centar za rani rast i razvoj u okviru kojeg je i resursna soba koji su uspostavljeni kroz projekte UNICEF-a BiH i nastavljaju funkcionirati uz podršku lokalne zajednice. Ineresovali su se o principima rada Centra za rani rast i razvoj, mogućnostima dodatne obuke postojećeg kadra kao i radu resursne sobe za ranu detekciju poremećaja u rastu i razvoju djece uzrasta do šest godina.

“Sa djecom je potrebno jako mnogo rada, ali koliko god da radite s djecom, još više trebate raditi s roditeljima. Pored toga, jako je bitna stalna komunikacija između stručnjaka, razmjena savjeta i iskustava, multidiscipliniran pristup i raj, kako bi usluga bila što kompletnija, a samim tim i rezultati”, kazala je, između ostalog Slađana Vladičić, direktorica Vrtića ‘Čika Jova Zmaj’ u čijem sastavu je i Centar za rast i razvoj Foča, gostima iz Vlasenice, Milića, Srebrenice, Bratunca i Zvornika.

“Mnogo nam znači to što smo uslugu doveli na taj nivo da sada drugi mogu doći i vidjeti nas kao primjer dobre prakse i učiti iz naših iskustava. Da bismo imali sve ove usluge na nivou na kojem imamo danas, bilo je potrebno mnogo truda, mnogo zagovaranja, promovisanja usluga u lokalnoj zajednici, dodatne obuke i nesebičnog angažovanja svih nas, naravno uz podršku UNICEF-a i lokalne zajednice, te edukacije u Edusu”, pojašnjava nam Slađana Vladičić.

Gošće i gosti iz Regije Birač kažu kako im je posjeta od velike koristi, kako iz profesionalnog ugla, učenja iz razmjene iskustava i primjera dobrih praksi, tako i kao primjer da je takve usluge moguće realizovati što im, kaže, daje dodatni elan da u svojoj lokalnoj zajednici mogu insistirati na njihovom uvođenju.

“Sabiramo utiske, ali ono što je prvo jeste – dodatna obuka. Kroz projekat UNICEF-asmo već imali priliku učestvovati na nekim obukama i seminarima, ali vjerujem da će toga biti više, i da će što više nas uzeti aktivno učešće. Interes svakako postoji”, kazala nam je Snježana Todorović iz vrtića ‘Poletarac’ u Srebrenici.

Da je dodatna edukacija potrebna slaže se i Milada Kandić iz Centra za mentalno zdravlje u Vlasenici:

“Neke aktivnosti koje smo vidjeli svakako su primjenjive, neke primjenjujemo, ali za neke će trebati dodatna podrška kako lokalne zajednice, tako i naših ustanova. Dodatna edukacija i multidisciplinaran pristup također su jako bitni”, ističe Milada Kandić. Direktorica Centraza socijalni rad u Vlasenici Radmila Jojović kaže kako bi voljela da što više profesionalaca prođe obuke Edusa:

“Koliko smo vidjeli, u Foči je veliki dio osoblja prošao te obuke, i to se jednostavno vidi po tome što imaju jedinstvenu terminologiju, i jednostavno se na toj osnovi bolje razumiju. Nama je potrebno da imamo što više dodatno obučenih stručnjaka koji rade direktno s djecom, ali i onih koji rade na podršci tim stručnjacima kako bi svi ‘govorili istim jezikom’ i kako bi se kompletna usluga ubrzala i podigao njen kvalitet”, kaže nam Radmila Jojović.

“Ono što imam priliku vidjeti jeste da se ovdje u Foči radi o jednom uigranom multidiscipliniranom timu stručnjaka koji su prošli kroz kvalitetnu edukaciju, tako da se tada može očekivati i usluga na najvećem nivou koja se trenutno može ponuditi. Svaka sredina ima naravno svoje specifičnosti i načine organizacije, i svakako da je nešto slično i kod nas realno moguće uz dobru organizaciju i multidisciplinaran pristup, jer u ovoj oblasti niko ne može raditi sam”, kaže nam Dragana Mitrović iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u Zvorniku.

Direktorica vrtića ‘Poletarac’ u Milićima Ljubinka Savić kaže da je zadovoljna što je imala priliku biti u studijskoj posjeti.

“Potrebna je saradnja pedagoga i ostalih stručnjaka kako bi se poboljšao kvalitet usluge, posebno u ranom razvoju i ranoj detekciji. Bez obzira na želju i entuzijazam vaspitača, postoje situacije kada je i njima potrebna pomoć drugih stručnjaka”, kaže Ljubinka Savić dodajući kako će u ‘Poletarcu’ već od septembra početi sa izradama skala.

“Potrebna je što ranija detekcija i pravilna intervencija, jer smatram da je za veliki broj djece kasno za intervenciju kada već dođu u osnovnu školu. Naravno da svi radimo u svojim oblastima najbolje što možemo i u skladu sa svojom obučenošću i iskustvom, ali dodatna saznanja uvijek su dobrodošla kako bi se što uspješnije riješile neke dileme do kojih u radu možemo doći”, kaže Spomenka Savinović iz Osnovne škole Vlasenica.

Opština Foča učestvovala je u “Projektu podrške predškolskom odgoju” koji je UNICEF BiH realizirao uz podršku Organizacije ‘Dubai Cares’, Centar za rast i razvoj uspostavljen je kroz ranije projekte UNICEF-a i podržan od lokalne zajednice, a neke aktivnosti su podržane kroz posebno usmjerene projekte u okviru projekta „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF.

“Projekat razvoja i saradnje regije Birač” koji zajednički implementiraju agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF i UNHCR pomaže poboljšanje međuopštinske koordinacije, putem uspostave Lokalne akcione grupe (LAG) po uzoru na model koji je već u funkciji u drugim dijelovima BiH i mnogim zemljama Evrope. Projekat je takođe podržao uspostavljanje opštinskih komisija za poboljšanje pristupa socijalnoj zaštiti i socijalnu inkluziju ranjivih grupa stanovništva (socijalno ugrožene djece i porodica, raseljenih i izbjeglih lica i drugih osoba). Inicijalna sredstva su osigurana za prioritetne aktivnosti koje su ove grupe zajednički definisale, nadopunjujući tako aktivnosti opština.

Tekst preuzet sa www.zasvakodijete.ba