STOP NASILJU NAD DJECOM I MLADIMA SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Udruženje roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama „Leptir“ realizuje radionice za roditelje i djecu s posebnim potrebama u sklopu projekta „Stop nasilju nad djecom i mladima sa posebnim potrebama“ koji podržava UNICEF. Njihov cilj jeste da se pomogne roditeljima da na što bolji način uključe svoju djecu i društvo i da se pri tome ne osjećaju odbačeno i drugačije.

Dvoje djece iz porodice Milanović posjećuje radionice u udruženju „Leptir“. Njihova majka kaže da je napredak veliki i da se nadaju još boljim rezultatima.

„Kako moje dijete dolazi ovdje, primijetila sam da je bolje, kako dolazi, mogu s njim da pričam i da se ponaša kako treba, sve najbolje“, rekla je Branka Milanović.

Na radionicama roditelji razgovaraju i razmjenjuju iskustva koja će im u velikoj mjeri pomoći pri komunikaciji sa djecom i pri socijalnoj inkluziji.

„Treba da se družimo da se sastajemo, da se nešto nauči. Mi se ovdje stvarno otvorimo, nekad i oplačemo i kažemo jedna drugoj šta koju boli i tišti“, izjavila je Sanja Jerkić čiji sin učestvuje u radionicama ovog Udruženja.

Radionice sa roditeljima djece sa smetnjama u razvoju udruženje „Leptir“ organizuje u okviru projekata „Stop nasilju nad djecom i mladima sa smetnjama u razvoju“. Radionice se organizuju u prostorijama udruženja u Potočarima i u dvije mjesne zajednice.

„Mi ćemo se truditi kroz naše programe da će biti rezultati i da će se pokazati rezultati. Ovdje u centru imamo 10 roditelja a na terenu po 5“, istakla je Vesna Stjepanović, trener za radionice sa roditeljima u Udruženju „Leptir“.

Projekat se realizuje uz podršku UNICEF-a koji ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti, a roditelji cijene svaku pomoć koja im se pruža jer su do sada pomoći bile rijetke.