SPKD „Prosvjeta“: Prvi izdavački poduhvat – časopis „Srebrni Vijenac“

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Srebrenica dvodnevnim programom obilježava 110 godina postojanja. Ovo društvo osnovano je davne 1902. godine u Sarajevu, da bi nakon pet godina, 1907, osnovan odbor u Srebrenici.

Povodom obilježavanja 110 godina postojanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, u Srebrenici je održana promocija prvog broja časopisa za kulturu, nauku i umjetnost „Srebrni Vijenac“, kao prvog izdavačkog poduhvata ovog društva.

„Autori u časopisu su predstavnici raznih društvenih oblasti koji spadaju u prosvjetnu i kulturnu djelatnost: u pitanju je književnost, nauka, umjetnost, jezik, medicina i, naravno, imamo prostor za mlade ljude, prostor za đačke i studentske radove, a tematski dio prvog broja posvećen je istaknutim Srebreničanima koji su ostavili neizbrisiv trag u srebreničkoj kulturi i prosvjeti“, izjavio je Marko Milovanović, sekretar SPKD „Prosvjeta“.

Planirano je da časopis izlazi svaka tri mjeseca, uz jedan godišnjak, u kojem će biti rezimirani svi objavljeni časopisi u toku godine.

„Koncept časopisa će se vremenom vjerovatno mijenjati, međutim, jezgro same ideje je njegovanje kulturne, prosvjetne i duhovne baštine“, istakao je Milovanović.

U okviru obilježavanja godišnjice društva „Prosvjeta“, održana je promocija monografije „Crni vrh – Selo u Osatu“ autora Branka Filipovića.

„Ova knjiga je jedna dragocjenost, imamo etnografske zbornike koji opisuju srpska naselja i stanovništvo od Makedonije do Bele Krajine u Sloveniji, ovaj dio ovdje duž Drine ostao je neistražen i neispitan. Evo i mi se ovom knjigom konačno uvrstismo u mapu na srpskom jezičkom prostoru“, izjavio je Milorad Simić, dugogodišnji saradnik SANU i saradnik na knjizi „Crni vrh – Selo u Osatu“.

Društvo „Prosvjeta“ je u osnovi humano i nacionalno društvo. Odmah po osnivanju, počelo je sa tečajevima za nepismene, izdavanjem publikacija i organizovanjem predavanja u cilju kulturnog uzdizanja naroda. Plan je da slične aktivnosti provodi i u narednom periodu.

„Naš fokus je očuvanje srpske tradicije, zatim očuvanje jezika, običaja, pisma, to su nam prioritetni zadaci, kao i promovisanje mladih stvaralaca u oblastima nauke, da za njih sazna i šira javnost“, rekao je Dragi Jovanović, predsjednik SPKD „Prosvjeta“.

Obilježavanje 110 godina postojanja društva „Prosvjeta“ biće nastavljeno i sutra, obilježavanjem Svjetskog dana poezije, uz izvedbu pozorišne predstave „Posljednja pjesma“, pozorišnog komada o Jovanu Dučiću.