SOS Dječja sela BiH: Predstavljen projekat „Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica“

SOS Djecja sela BIHU Kulturnom centru Srebrenica danas je potpisan sporazum o partnerstvu između Opštine Srebrenica i organizacije SOS Dječja sela BiH na projektu „Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica“.

SOS Dječja sela uz podršku Austrijske razvojne agencije i SOS Kinderdorf International Austrije pokrenuli su projekat u Srebrenici sa ciljem da doprinesu smanjenju naravnopravnosti i siromaštva ugrožene djece i njihovih porodica.

„U skladu sa vizijom i misijom organizacije SOS Dječja sela, primarna ciljna grupa projekta su 170 djece i 30 mladih ljudi u 100 porodica na teritoriji opštine Srebrenica. To su porodice gdje su djeca pod rizikom od napuštanja i razdvajanja od tih svojih porodica. Projekat je dizajniran tako da direktno utiče na problem nedostatka prilika za zapošljavanje i socijalnu inkluziju ciljanih socijalno ugroženih grupa i njihovih porodica kroz obezbjeđivanje biznisSOS Djecja sela BiH treninga i udruženih malih grantova za zapošljavanje“, istakao je Siniša Baljo, direktor Odjela za razvoj programa SOS Dječja sela BiH.

Projekat će poboljšati saradnju između ključnih aktera u sferi zaštite prava djece kroz treninge za različite organizacije bazirane na zajednici i zagovaračkoj mreži aktera.

„Mi smo već imali sličan projekat 2013. godine, i taj projekat je bio veoma uspješan. Opština Srebrenica je dosta razuđena i ovaj projekat je veoma značajan za nas. Mi ćemo danas i u narednom periodu pokušati da kroz jednu metodologiju holistički i mulitdisciplinarno prikupimo informacije koje su nam potrebne kako bismo ovaj projekat izveli do kraja“, istakao je Bego Bektić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Srebrenica.

Projektne aktivnosti uključiće pristupne inkluzije, kao i antidiskriminatorne i demokratske principe, nudeći mogućnost učestvovanja u odlučivanju za ciljne grupe.

Sinisa Baljo„Rezultati koje očekujemo su: porodice u ruralnim područjima će biti ekonomski ojačane da bi samim tim povećale svoj kućni budžet, povećaće se zapošljivost odraslih članova porodice kroz povećan nivo obrazovanja, djeca uključena u program imaće pristup osnovnim servisima u zajednici kako bi ostvarili svoja prava, a staratelji će poboljšati svoje vještine i kapacitete da zaštite i brinu o djeci“, istakao je Siniša Baljo.

SOS Dječja sela svoje strateške aktivnosti temelji na potrebama zajednice i strategiji države u sektoru socijalne zaštite, a u skladu sa UN Konvencijom o pravima djeteta. SOS Dječja sela BiH pružaju brigu i podršku djeci i porodicama iz cijele države.

Projekat u Srebrenici će trajati do decembra 2020. godine.