Služena uskršnja misa u Srebrenici

Povodom katoličkog Uskrsa služena je Sveta misa u crkvi Sv. Marije u srebreničkom naselju Klisa. Istorija franjevaca na teritoriji opštine Srebrenica je duga više od 800 godina, a franjevačka provincija „Bosna Srebrena“ je dobila ime baš po ovom mjestu.

„U Srebrenici je izgradjen prvi franjevački samostan u Bosni i Hercegovini. Ovdje je jedno vrijeme bila i odgojna zajednica budućih fratara. Ovo je bio samostan koji je bio rasadnik za sve druge samostane koji su se počeli graditi na cijeloj teritoriji BiH“, rekao nam je fra Niko Josić, župnik župe Srebrenica i Zvornik.

Tokom istorije i franjevačka zajednica je djelila sudbinu vremena Bosne i Hercegovine sa svim drugim religijama. Crkva Sv. Marije u Srebrenici je sagradjena 1985. godine, na temeljima samostana koji je porušen.

„Ova crkva je i filijalna kapela župe Srca Isusova Zvornik i Srebrenica. Ovo je kolijevka našeg postojanja i za nas je posebno značajna“, govori fra Niko.

Uz crkvu Sv. Marije izgrađen je pomoćni objekat koji služi za potrebe pastoralnog rada, a fra Niko Josić je prvi fratar koji je poslije 300 godina prespavao na ovim prostorima.

„Jeste ovo mali korak, ali treba da vraćamo onu datost i vrijednost koju Srebrenica i ovaj franjevački samostan imaju za našu provinciju, „Bosnu Srebrenu“. U tom duhu sam ponosan što sam nakon toliko vremena zanoćio na temeljima kolijevke „Bosne Srebrene“, ponosno ističe fra Niko.

Župa Srebrenica danas broji oko 60 župljana.

„Naša zajednica na prostoru ove župe je teritorijalno velika, ali je brojčano vrlo mala. Mi smo svjesni da uz nas žive i druge nacije i religije, a naša glavna odrednica je suživot sa njima. Moramo jedni druge poštovati u ljudskom dostojanstvu, prije svega moramo jedni drugima priznavati čovječnost. Što god više budemo jedni drugima priznavali ljudsko dostojanstvo toliko će i zajednički život biti bolji“, kaže fra Niko.

Veliku radost koju Uskrs donosi, fra Niko je poželio podijeliti sa svim ljudima.

„Na današnji dan kada proslavljamo najveći hrišćanski praznik, Uskrs, želio bih iskazati riječima Svetog pisma tu radost, „Aleluja, doista uskrsnu Gospodin“. U tom duhu želim svim katolicima od srca čestitati i zaželjeti svaki Božji blagoslov, kako njima osobno tako i unutar obitelji i društva u kom žive. I pravoslavnim vjernicima želim čestitati Vaskrs koji uskoro dolazi. Takodje, svoju radost i veselje želio bih podjeliti i sa svojom braćom u Islamu“, zaključio je fra Niko Josić.

Svetu misu povodom Uskrsa u kapeli Sv. Marije služili su fra Niko Josić i fra Stipo Kljajić, profesor na franjevačkoj teologiji u Sarajevu.