Sastanak o položaju povratnika

Sastanak o položaju povratnikaOdrživi povratak bila je tema sastanka koji je održan u Bratuncu na inicijativu neformalne grupe povratnika, a čije je održavanje podržala misija OSCE-a u BiH. Pored predstavnika povratnika i institucija međunarodne zajednice, sastanku su prisustvovali i predstavnici opštinske vlasti, te nadležnih resornih ministarstava.

Cilj sastastanka je bio da se, kroz razgovor, identifikuju osnovni problemi povratničke populacije i da se pokušaju pronaći njihova rješenja, prvenstveno kada je riječ o mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika i ostvarivanju prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

„Najeći značaj ovog sastanka je predstavljanje prilika da se predstavnici svih nivoa vlasti, od opštinskog do državnog, upoznaju sa potrebama povratnika i da se, eventualno, identificiraju projekti i aktivnosti kojima se može unaprijediti položaj povratnika na ovim prostorima“, izjavila je UPSMedia Elma Kadić, službenica za odnose sa javnošću misije OSCE-a u BiH.

 

Tokom sastanka je rečeno da je status povratnika u direktnoj vezi sa ekonomskom situacijom, pa je zaključeno da se položaj povratničkih kategorija stanovništva može značajno popraviti kroz razvoj poljoprivrede i turizma.

„Situacija je teška jer imamo mali broj radnih mjesta, čak i na onim radnim mjestima koja postoje primanja su mala. Međutim, opština Bratunac ima resurse i za poljoprivredni i za industrijsku proizvodnju, a kroz izgradnju novog mosta postali smo centar zbivanja ove regije, pa vidimo da mnogi ulažu na području naše opštine“, rekao je Nedeljko Mlađenović, načelnik Bratunca.

 

Na sastanku je predloženo i šest projekata čija bi implementacija umnogome popravila ekonomsku stabilnost i prepoznatljivost ovog kraja, a samim tim i položaj povratnika.

Sastanak o položaju povratnika„Evo već je petnaestak godina kako smo se vratili i mi na sve načine pokušavamo da postignemo da nam egzistencija ne zavisi od humanitarne pomoći“, govori Muhamed Suljić, jedan od povratnika u Bratunac i inicijatora ovog sastanka.

„Tokom sastanka je iskazana mogućnost implementacije šest različitih projekata koji bi mogli pomoći povratnicima da dostignu bolji status i položaj. Mi iz Unije ćemo učiniti sve da, koristeći naše kontakte, lobiramo i promovišemo ove projekte, kako bi oni zaživjeli“, rekla je Mirhunisa Zukić iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Ukoliko se realizuju svi zaključci sa sastanka koristi će imati svi: i sami povratnici, ali i domicilno stanovništvo.